REKLAMA
Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na Bolognese omáčku)

Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na Bolognese omáčku)

Výborná omáčka z letných surovín, plná pravej chuti voňavej zeleniny, na ktorej si môžte pochutnať v takejto podobe aj v zime🙂 Túto omáčku robievam ako ZÁKLAD na Bolognese omáčku, alebo Tuniakovú omáčku.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10
  • 5 kg paradajky Pridané do
  • 2 kg paprika Pridané do
  • 1 kg Cibuľa Pridané do
  • 300 ml olej Pridané do
  • 200 ml cukor kryštálový alebo podla chuti Pridané do
  • 4 pl paradajková pasta Pridané do
  • 3 pl mletá červená paprika Pridané do
  • 1 pl mleté čierne korenie Pridané do
  • 3 pl soľ alebo podla chuti Pridané do
  • 10 g oregano Pridané do
  • 10 g bazalka Pridané do
REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Zeleninu si najprv dobre umyjeme. Papriku pokrájame na malé tenké kúsky, cibulu na drobno a paradajky tiež na menšie kusy. Je to chutnejšie a aj oku lahodiace, ked tam v omáčke neplávajú velké šupky

2. Krok

Do hrnca dáme olej a zosklovatíme na ňom cibulu, ktorú sme trocha osolili. Následne dáme mletú papriku a necháme minutku poškvrčať. Pridáme pokrájanú papriku, osolíme 1/2pl soli, premiešame a necháme, nech sa za občasného miešania celá poriadne prehreje, poprípade trocha zmenší svoj objem

3. Krok

Následne pridáme pokrájané paradajky, soľ, oregano, bazalku, mleté čierne korenie a paradajkovú pastu/pyré. Poriadne premiešame a necháme variť 1 hodinu

4. Krok

Asi po 1 hodine varenia(od bodu varu) pridáme cukor a varíme pomaly ešte cca.1hodinu. To záleží aj od toho, že či chcete mať redšiu, alebo hustejšiu omáčku a aj od toho, že aké šťavnaté sú vaše paradajky🙂 Ak chcete mať redšiu, postačí aj 1/2 hodina. Chodte jednoducho podla oka

5. Krok

Omáčku dáme do fliaš, poriadne zakrútime a otočíme hore dnom. Necháme takto celkom vychladnúť. Ja odkladám vždy takto, bez sterilizovania a nikdy sa mi nič nepokazilo. Jedine musíte dávať pozor na to, aby ste mali dobré vrchnáky a nie s nejakou chybou. Z tejto dávky mi vyšlo 10ks 7decových fliaš.

Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na Bolognese omáčku) - krok prípravy 1
6. Krok

Omáčka je naozaj výborná🥰 Neskôr, podla toho že akú omáčku budete z nej pripravovať, pridáte ostatné už klasické prísady. Ja napríklad do Bolognese dám mleté mäso a dochutím ešte cesnakom a rascou. Prípadne ešte oregano👍 Keď robím tuniakovú, tak tam dávam už jedine tuniakové filé v oleji. Nedochucujem ničím iným. Poprípade zvyknem omáčku trošku zahustiť škrobom, to preto aby omáčka zjemnela a mala peknú hladkú chuť🥰👌 Fantázia je jednoducho vo vašich rukách, vytvorte si z tohto základu vašu obľúbenú omáčku na cestoviny.

Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na Bolognese omáčku) - krok prípravy 1
7. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov