Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na Bolognese omáčku)
Výborná omáčka z letných surovín, plná pravej chuti voňavej zeleniny, na ktorej si môžte pochutnať v takejto podobe aj v zime🙂 Túto omáčku robievam ako ZÁKLAD na Bolognese omáčku, alebo Tuniakovú omáčku.
Ingrediencie
- 5 kg paradajky
- 2 kg paprika
- 1 kg Cibuľa
- 300 ml olej
- 200 ml cukor kryštálový alebo podla chuti
- 4 pl paradajková pasta
- 3 pl mletá červená paprika
- 1 pl mleté čierne korenie
- 3 pl soľ alebo podla chuti
- 10 g oregano
- 10 g bazalka
Najnovšie letáky
Postup
Zeleninu si najprv dobre umyjeme. Papriku pokrájame na malé tenké kúsky, cibulu na drobno a paradajky tiež na menšie kusy. Je to chutnejšie a aj oku lahodiace, ked tam v omáčke neplávajú velké šupky
Do hrnca dáme olej a zosklovatíme na ňom cibulu, ktorú sme trocha osolili. Následne dáme mletú papriku a necháme minutku poškvrčať. Pridáme pokrájanú papriku, osolíme 1/2pl soli, premiešame a necháme, nech sa za občasného miešania celá poriadne prehreje, poprípade trocha zmenší svoj objem
Následne pridáme pokrájané paradajky, soľ, oregano, bazalku, mleté čierne korenie a paradajkovú pastu/pyré. Poriadne premiešame a necháme variť 1 hodinu
Asi po 1 hodine varenia(od bodu varu) pridáme cukor a varíme pomaly ešte cca.1hodinu. To záleží aj od toho, že či chcete mať redšiu, alebo hustejšiu omáčku a aj od toho, že aké šťavnaté sú vaše paradajky🙂 Ak chcete mať redšiu, postačí aj 1/2 hodina. Chodte jednoducho podla oka
Omáčku dáme do fliaš, poriadne zakrútime a otočíme hore dnom. Necháme takto celkom vychladnúť. Ja odkladám vždy takto, bez sterilizovania a nikdy sa mi nič nepokazilo. Jedine musíte dávať pozor na to, aby ste mali dobré vrchnáky a nie s nejakou chybou. Z tejto dávky mi vyšlo 10ks 7decových fliaš.
Omáčka je naozaj výborná🥰 Neskôr, podla toho že akú omáčku budete z nej pripravovať, pridáte ostatné už klasické prísady. Ja napríklad do Bolognese dám mleté mäso a dochutím ešte cesnakom a rascou. Prípadne ešte oregano👍 Keď robím tuniakovú, tak tam dávam už jedine tuniakové filé v oleji. Nedochucujem ničím iným. Poprípade zvyknem omáčku trošku zahustiť škrobom, to preto aby omáčka zjemnela a mala peknú hladkú chuť🥰👌 Fantázia je jednoducho vo vašich rukách, vytvorte si z tohto základu vašu obľúbenú omáčku na cestoviny.
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube