Passata - domáce prepasírované rajčiny
Pravý stredomorský návod ako spracovať rajčiny a uchovať ich vôňu a sladkosť v podobe pasírovaných paradajok, dá sa použiť na polievky omáčka a nemusíte kupovať v obchode, domáce je vždy lepšie :)
Ingrediencie
- 1 ks Cibuľa
- 1 strúčik cesnak
- 1 ks stopkový zeler
- 1 pl olivový olej
- 1 ks bobkový list
- 1 kg paradajka
- 1⁄2 čl práškový cukor
- čerstvý tymián
- soľ
- mleté čierne korenie
Najnovšie letáky
Postup
Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame/nasekáme nadrobno. Zeler nakrájame na plátky. Vo veľkej panvici si rozohrejeme olej, iba na miernom ohni aby sme ho neprepálili. Do oleja pridáme najskôr cibuľu, cesnak, zeler, tymian a bobkový list. A restujeme do mäkka krátko max 5 minút.
Medzitým si pripravíme rajčiny, ktoré nakrájame na kocky, potom ich pridáme do panvice k ostatným surovinám. Postupne dochutíme soľou, čerstvo pomletým korením a cukrom. Zakryjeme a necháme variť 5 minút na väčšom plameni.
Následne odkryjeme a necháme odokryte variť 30 minút do mäkka, aby sa rajčiny rozpadli. Rajčinovú zmes potom prepasírujeme cez jemné sitko. Pri pasírovaní si pomôžeme vareškou, aby sme dostali všetku šťavu, ktorá v rajčinách je :)
Necháme vychladnúť, prelejeme do pohárov a skladujeme v chladničke. Passatu môžeme použiť do nespočetného množstva receptov alebo si ju dať len ako omáčku na cestoviny.