Pečené buchty s makom
Čučoriedkové buchty s makom a šálka dobrej kávy. To je recept na najkrajšiu nedeľu.
Ingrediencie
Kvások
- 360 ml mlieko
- 1 polievková lyžica múka
- 1 čerstvé droždie
- 1 polievková lyžica kryštálový cukor
- štipka soli
Zvyšok na buchty
- 620 g múka
- 3 polievková lyžica kryštálový cukor
- 250 ml slnečnicový olej
- 120 g mletý mak
- 1 čučoriedkový džem
- maslo
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pripravíme si kvások zmiešaním uvedených surovín (mlieko musí byť izbovej teploty) a pod čistou utierkou necháme vykysnúť.
Do hlbšej misky si dáme cukor, hladkú múku, olej a do stredu vykysnutý kvások. Rukou vymiesime hladké cesto, ktoré opäť zakryté pod utierkou necháme hodinu kysnúť.
Medzitým si vytvoríme makovo-čučoriedkovú plnku. Do hrnca dáme troška masla a vysypeme mak. Pridáme džem a miešame. Ak potrebujeme zriediť, môžeme pridať trošku mlieka. Podľa sladkosti džemu tiež môžeme, ale nemusíme pridať cukor. Odstavíme z plameňa a necháme chladnúť.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na tri časti, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske a nožom narežeme na štvorce. Na každý štvorec dáme lyžicu makovo-čučoriedkovej plnky a zložíme do tvaru buchty. Ukladáme na maslom vymastený pekáč, 1 cm od seba. Buchty totiž naberú na veľkosti. Každú buchtu ešte potrieme roztopeným maslom zvrchu aj zboku. Buchty pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 30 minút.