Punčové rezy
Šťavnatý zákusok pre celú rodinu
Ingrediencie
Biely korpus
- 31⁄2 kus vajce
- 150 g kryštálový cukor
- 180 g polohrubá múka
- 3 polievková lyžica mlieko
- 3 polievková lyžica olej
Ružový korpus
- 5 kus vajce
- 150 g kryštálový cukor
- 240 g polohrubá múka
- 4 polievková lyžica mlieko
- 4 polievková lyžica olej
- od oka červená potravinárska farba/ sirup
Zálievka
- 150 ml voda
- 150 g kryštálový cukor
- 3 polievková lyžica malinový sirup
- 1 kus vanilkový cukor
- 2 polievková lyžica rum
- 1 kus citrónová šťava
Poleva
- 200 g práškový cukor
- 2 polievková lyžica zemiakový škrob
- od oka červené farbivo
- 2 polievková lyžica voda
Plnka
- 1 kus džem (malinový/jahodový)
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Zo surovín si pripravíme 2 biele korpusy. Oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka vymiešame s cukrom do penista. Pridávame postupne múku a vyšlahané bielka. Cesto je vďaka vyšlahanej pene nadýchané, miešame jemne. Dáme piecť na 180 stupňov, 10-15 min. Necháme vychladnúť.
Rovnako si pripravíme i ružový korpus. Po upečení a vychladnutí ho polejeme rovnomerne zálievkou.
Zálievku si pripravíme v hrnci, vodu s cukrom rozpustime na miernom ohni. Pridáme zvyšné suroviny a polejeme ním ružový korpus. Necháme vsiaknuť aspon 15 min.
Následne natrieme ružový korupus z jednej strany džemom a priložíme naň biely korpus. Oba korpusy preklopíme, tak aby bol biely naspodku. Natrieme z druhej strany ružový korpus džemom a priložíme opäť bielym korpusom. Na takto uložene korpusy položíme pekáč so závažiami (1kg) rovnomerne po pekáči, tak aby výsledny tvar punčového rezu bol rovnomerný.
Ak je cesto "uležané" môžeme sa pustiť do polevy. Polevu si pripravíme zmiešanám cukru s vodou, škrobom a farbivom. Vodu pridávame opatrne (závisí ako hustú chceme mať polevu - radšej hustejšiu, riedka stečie cela dole).
Dáme na noc do chladničky. Ráno krájame horúcim nožom tak, aby sa poleva nepopraskala.
Dobrú chuť!
môj obľúbený :)