Zdroj: FB: Recepty co vařily naše babičky
Rebarborový koláč so snehom
Koláč z rebarbory má obvykle kyslú chuť, ktorá sa vyvažuje sladkou chuťou korpusu. Môže sa podávať ako teplý alebo studený dezert a často sa pečie so snehom, ktorý vytvorí snehovú čiapočku.
Ingrediencie
Cesto
- 250 g polohrubá múka
- 200 g zmäknuté maslo
- 200 g práškový cukor
- 1 ks vanilínový cukor
- 4 ks veľké vajcia
- 3 kl kypriaci prášok
- štipka soli
- maslo na vymastenie
Rebarborová plnka
- 1 kg rebarbora
- 5 pl kryštálový cukor
Snehová čiapočka
- 5 ks vaječné bielka
- 250 g kryštálový cukor
- štipka soli
Najnovšie letáky
Postup
Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom.
V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva.
Múku postupne primiešavame k maslovej zmesi.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Polovicu snehu ľahko zapracujeme do cesta.
Nakoniec pridávame po jednom žĺtky a vymiešame hladké cesto, do ktorého primiešame aj druhú polovicu snehu.
Takýmto spôsobom pripravené cesto na rebarborový koláč so snehom pečieme na plechu, ktorý je vymastený a pomúčený, vo vyhriatej rúre na 180°C približne 20 minút.
Medzitým ako sa cesto pečie si pripravíme rebarborovú plnku. Rebarboru ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
Rebarboru zmiešame s kryštálovým cukrom a necháme ju chvíľu postáť.
Na vrch vyšľaháme z bielkov a štipky soli polotuhý sneh. Následne za stáleho šľahania pridáme po lyžičkách cukor a sneh vyšľaháme do tuha.
Cesto po upečení vytiahneme z rúry, položíme naň rebarboru a natrieme snehom. Rebarborový koláč vložíme ešte na 10 minút do trúby resp. sneh pečieme do zlatista.