Ríbezľový koláč s tvarohom a bielkovou penou
Výborný koláčik plný ríbezlí, môj letný :))
Ingrediencie
Cesto
- 330 g polohrubá múka
- 100 g práškový cukor
- 3 kus žĺtko
- 170 g maslo
- 1 čajová lyžička kypriaci prášok
Plnka
- 250 g tvaroh jemný
- 2 polievková lyžica práškový cukor
- 1 kus žĺtok
- 1 kus vanilkový cukor
- 1 polievková lyžica Gustin jemný kukuričný škrob
Bielkový sneh
- 4 kus vaječné bielka
- 200 jemný kryštálový cukor
- soľ
- 1 polievková lyžica Gustin jemný kukuričný škrob
Ďalšie
- 300 g červené ríbezle
- 3 polievková lyžica ríbezľový džem
Najnovšie letáky
Postup
Cesto: v miske zmiesime zmäknuté maslo, preosiatu múku s práškom do pečiva, žĺtky, soľ a cukor. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme do chladu cca na hodinu. (Stačí aj menej.)
Plnka: tvaroh, cukor, vanilkový cukor, žĺtok a Gustin zmiešame.
Ríbezle umyjeme, odstopkujeme a necháme odkvapkať.
Bielkový sneh: bielky, najlepšie sú z chladničky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu. Po lyžiciach zašľaháme cukor. Hotový sneh musí byť hustý a lesklý. Nakoniec jemne zamiešame Gustin.
Okrúhlu koláčovú formu, priemer 30 cm vymastíme maslom. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť formy, vložíme pomocou valčeka do formy. Dáme predpiecť do rúry, teplota 180°C cca 15 minút, do ružova. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť.
Vychladnuté potrieme ríbezľovým džemom, rozotrieme tvarohovú plnku a nahusto posypeme ríbezľami. Bielkovú penu ozdobne nastriekame cukrárenským vreckom s ozdobnou špičkou. Penu môžeme iba rozotrieť. Vrátime naspäť do rúry a pri teplote 150°C sušíme cca 35-40 minút do zlatista.
Necháme vychladnúť a podávame. Dobrú chuť!