Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Roláda Šarlota
Recept na roládu Šarlotu, ktorá sa nazýva aj kráľovská roláda.
Ingrediencie
Cesto na roládu:
- 6 ks vajce
- 6 pl kryštálový cukor
- 6 pl hladká múka
- 1 kl kypriaci prášok
- 150 g jahodový lekvár
- štipka soli
Plnka:
- 250 ml smotana na šľahanie
- 60 g práškový cukor
- 200 g grécky jogurt
- 100 g čerstvé jahody
- 2 plátky želatína
Najnovšie letáky
Postup
Oddelíme si bielka od žĺtkov.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ku ktorému na nízkych obrátkach postupne pridávame cukor a žĺtky.
K zmesi pridáme múku s kypriacim práškom.
Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
Pečieme ho vo vyhriatej rúre na 180°C zhruba 12 minút.
Po upečení, ešte teplý korpus zrolujeme dlhšou stranou spolu s papierom na pečenie do rolky a necháme úplne vychladnúť.
Po chvíli korpus rozvinieme, opatrne odlepíme papier na pečenie, otočíme ho, potrieme malinovým džemom a opäť zrolujeme do rolády.
Veľkú misu vystelieme potravinárskou fóliou, tak aby prečnievala cez okraje misy.
Upečené cesto nakrájame na asi 1cm hrubé roládky, ktorými vystelieme misu. Takto vystlanú misu roládkami vložíme na chvíľu do chladničky.
Medzitým si pripravíme plnku.
Plátky želatíny položíme do vlažnej vody a necháme napučať.
Smotanu vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a primiešame k nej jogurt.
Zo želatíny vytlačíme prebytočnú vodu a spolu s kvapkou vody ju zahrejeme v hrnci, kým sa úplne nerozpustí. Pozor, ale želatínu len zahrejeme - nevaríme!
Primiešame k nej lyžicu plnky a následne zmes zašľaháme do zvyšnej plnky.
Na záver do plnky primiešame jahody, navrstvíme ju na roládky, zarovnáme, prekryjeme prečnievajúcou fóliou a uložíme do chladničky, najlepšie na celú noc.
Na druhý deň Šarlotu opatrne vyklopíme z misky na podnos, stiahneme fóliu, dozdobíme podľa vlastnej predstavy a podávame.