Sladko-kyslá fazuľová polievka s domácim chlebom
Stará známa klasika, ale chutí vždy výborne a najlepšia je samozrejme s domácim chlebíkom :) Recept mám generáciami overený od mami :)
Ingrediencie
- 250 g fazuľky
- 3 ks zemiak
- 1 čl kryštálový cukor
- 1 čl ocot
- 1 pl múka
- 2 l voda
- 5 ks celé čierne korenie
- 1 ks bobkový list
- 1 čl soľ
- 1 pl olej
Najnovšie letáky
Postup
Fazuľu si namočíme cez noc do vody, zlejeme premyjeme a vložíme do hrnca so studenou vodou, asi 1.5l vody. Pridáme čierne korenie a bobkový list, môžeme ich dať do sitka na korenie, aby sme ich potom ľahko vybrali. Môžeme pridať aj nejakú údeninu alebo kožu zo slaninky ale nie je to potrebné :) Dáme variť, kým fazuľa nebude mäkká.
Keď nám fazuľka zmäkne, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a ak sa nám vyvarilo veľa vody, tak prilejeme. Necháme variť, kým sa neuvaria aj zemiaky.
Ak sú už uvarené aj zemiaky, tak si v rajničke rozpustíme 1 lyžicu masti alebo oleja pridáme lyžičku cukru a necháme rozpustiť. Potom pridáme lyžicu múky a urobíme tmavú zásmažku. Tú potom dáme do hrnca s fazuľou a zemiakmi. Nakoniec do polievky pridáme ocot podľa chuti, 1 čl by mala stačiť, necháme prevariť dochutíme prípadne ešte soľou, cukrom alebo octom a môžeme podávať. Dobrú chuť.