Slivkové gombóce podľa mojej mamy
Najlepšie slivkové gombóce sú väčšinou tie od našich mám❤ U mňa to platí tiež, lebo lepšie som zatiaľ ešte nikde inde nejedla. Verím, že aj keď máte ten svoj overený recept, vás týmto aspoň inšpirujem.
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg zemiak
- 350 g hladká múka
- trocha soľ
Plnka
- podľa potreby sušené slivky
- podľa chuti cukor práškový
- 2 pl kakao
Na obalenie
- 300 g strúhanka
- 2 dl cukor práškový
- 1 dl kryštálový cukor
- 1⁄2 dl olej
- Kúsok maslo na uvarené gombóce
Najnovšie letáky
Postup
Uvarené zemiaky popučíme, trochu osolíme a zmiešame s múkou. Máme dostať polomäkké, jemné cesto.
Slivky zmiešame s cukrom a kakaom. Cukor aj kakao si môžete dať podľa chuti.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm a pokrájame ho na štvorce. Na každé cesto dáme 1,5 slivky a dobre uzavrieme. Máme dostať tvar gule / gombóca🙂
Gombóce dávame do vriacej, trocha osolenej vody. Keď gombóce vyplávajú na vrch, odvtedy počítame čas a varíme ich 10 minút. Hotové vyberieme z vody a premiešame s kúskom masla.
V panvici si rozohrejeme olej, pridáme strúhanku a za častého miešania ju pomaly opečieme pekne do hneda. Ešte do horúcej strúhanky pridáme kryštálový aj práškový cukor a premiešame. Gombóce premiešame so strúhankou a môžeme podávať👌
Toto jedlo je naozaj úžasne chutné a ak aj máte svoj overený recept, možno sa vám táto inšpirácia aj tak zíde🙂 Prajem dobrú chuť!
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.