Slivkové gule
Slivkové guľky - niekomu ako hlavný chod, niekomu len ako dezert, keď už je tá sezóna sliviek 😅 Na chalupe vždy chutí všetko tak nejak domáckejšie a lepšie, ako aj tieto guličky od babičky 😅
Ingrediencie
- 3 ks zemiak
- 1 lyžička soľ
- 2 ks vajce
- 200 g polohrubá múka
- 25 ks slivka
- 1 kocka tvaroh jemný
- 100 ml smotana na šľahanie
- kryštálový cukor
Najnovšie letáky
Postup
Na 25 guliek som si v šupke uvarila 3 veľké zemiaky. Ošúpané a vychladnuté som nastrúhala na jemnom strúhadle. Pridala k nim lyžičku soli, jedno vajíčko a približne 200g polohrubej múky. Múku prisypávajte postupne, aby nebolo cesto príliš tuhé ale ani príliš riedke.
Vypracovala som cesto, rozvaľkala ho na pomúčenej doske a nakrájala na obdĺžniky. Slivky som vykôstkovala, do každej nasypala trošku kryštálového cukru a zabalila do cesta. Guličky som varila v osolenej vriacej vode asi 10 minút.
Tvarohová omáčka: tvaroh som rozmiešala so surovým vajíčkom, cukrom a smotanou. Uvarené slivkové guľky som vyberala z vriacej vody rovno do tvarohovej omáčky.
Slivkové gule v tvarohovej omáčke chutia výborne, aj keď môj tatino ich má radšej klasika s opraženou strúhankou a cukrom. 😅 Dobrú chuť 😋