Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Slovenské pirohy
Česká kuchyňa venuje tomuto tradičnému slovenskému jedlu osobitnú pozornosť, preto vám prinášame recept na sladké tvarohové pirohy.
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g hladká múka
- 1 vajce
- 200 ml Horúca voda
- štipka soli
Na náplň:
- 500 g syr cottage cheese
- 100 g cukor
- 1 vanilka cukor
- 2 vaječné žĺtky
Na polevu:
- 100 g maslo
- 100 g Strúhanka
Najnovšie letáky
Postup
Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte vajcia a postupne prilievajte teplú vodu. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho prikryté utierkou odpočívať asi 20 minút.
Medzitým si pripravte náplň. Tvaroh zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami.
Odpočinuté cesto rozvaľkajte na plát hrubý asi 1 mm a vykrajujte kolieska s priemerom 7-8 cm.
Na každé koliesko dajte lyžičku náplne, okraje potrite vodou a uzavrite do trojuholníka alebo polmesiaca. Okraje dobre stlačte, aby náplň nevytiekla.
Pirohy varte vo vriacej osolenej vode približne 3-4 minúty.
Na panvici rozpustite maslo a opečte na ňom strúhanku dozlatista.
Uvarené pirohy scedíme, preložíme na taniere a posypeme maslom potretou strúhankou.