Šúlance
ŠÚLANCE ➡️ asi jedno z najtradičnejších slovenských jedál, ktoré nám pripomína detstvo alebo prázdniny u starej mamy. S dcérou, keď bola maličká, som si pri ich šúlaní užila kopec srandy. Volala ich "pišuláky" a šúlala ich po celej kuchyni. 😂
Ingrediencie
- 1 kg uvarené zemiaky v šupke
- 400 g polohrubá múka
- 1 vajce
- soľ
- 200 g mletý mak
- práškový cukor
- maslo
Najnovšie letáky
Postup
Vychladnuté zemiaky uvarené v šupke nastrúhame na jemnom strúhadle, posolíme štipkou soli, zmiešame s jedným vajíčkom a polohrubou múkou. Rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2-3 bochníky.
Z bochníka urobíme šulec, ktorý rozkrájame na kolieska. Z každého kolieska potom na pomúčenej doske ušúľame šúlanec cca vo veľkosti palca 👍
Šúlance vkladáme do osolenej vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
Hneď ich omastíme rozpusteným maslom. Muž ich má rád takéto čisté, nestíham ich ani vyberať z vody. Najlepšie ale chutia posypané makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť 😋