:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/HFKBi0HczU3gAVWYGI-v/21f7dcfd00e38245a757f706bd51bf.jpeg)
Šúlance
ŠÚLANCE ➡️ asi jedno z najtradičnejších slovenských jedál, ktoré nám pripomína detstvo alebo prázdniny u starej mamy. S dcérou, keď bola maličká, som si pri ich šúlaní užila kopec srandy. Volala ich "pišuláky" a šúlala ich po celej kuchyni. 😂
Ingrediencie
- 1 kg uvarené zemiaky v šupke
- 400 g polohrubá múka
- 1 vajce
- soľ
- 200 g mletý mak
- práškový cukor
- maslo
Najnovšie letáky
Postup
Vychladnuté zemiaky uvarené v šupke nastrúhame na jemnom strúhadle, posolíme štipkou soli, zmiešame s jedným vajíčkom a polohrubou múkou. Rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2-3 bochníky.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/HFKBi0HczU3gAVWYGI-v/de4ab21938c9cc7b715743be197291.jpeg)
Z bochníka urobíme šulec, ktorý rozkrájame na kolieska. Z každého kolieska potom na pomúčenej doske ušúľame šúlanec cca vo veľkosti palca 👍
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/HFKBi0HczU3gAVWYGI-v/8e7bcf5d17d84c3580164b0b8a3b92.jpeg)
Šúlance vkladáme do osolenej vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/HFKBi0HczU3gAVWYGI-v/7e0b6674f5ba2ce33720e086b2810e.jpeg)
Hneď ich omastíme rozpusteným maslom. Muž ich má rád takéto čisté, nestíham ich ani vyberať z vody. Najlepšie ale chutia posypané makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť 😋
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/HFKBi0HczU3gAVWYGI-v/36c275da205157bb7762617232dad9.jpeg)