Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,
Syrové pagáče
Najlepšie syrové pagáče
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 250 g hery
- 250 g kyslej smotany
- 1 dcl mlieka
- 1 čl kryštálový cukor
- 30 g droždia
- 250 g strúhaný syr
- 3 žĺtko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Vmiske si spravíme kvások. Zmiešame vlažné mlieko s droždím a cukrom a počkáme približne päť minút.
Do misy dáme múku, 2 žĺtky, Heru, kvások, smotanu a 200 gramov strúhaného syra. Poriadne premiešame a necháme na pol hodinku odpočinúť.
Cesto si rozvaľkáme na hrúbku približne jedného centimetra a poprekladáme viackrát na seba. Takéto cesto znovu rozvaľkáme na hrúbku jedného centimetra a ešte raz zopakujeme.
Nakoniec cesto rozvaľkáme trošku na hrubšie a vykrajujeme kolieska. Na vymastený plech poukladáme vykrojené pagáčiky. Každý z nich potrieme žĺtkom a posypeme trochu zo zvyšného syra.
Pagáče vložíme do rúry vopred predhriatej na 180 stupňov a pečieme približne pol hodinu.