Zdroj: FB: Varíme a pečieme - vaření a pečení
Vanilkové venčeky, ktoré sa vždy podaria
Recept na božské vanilkové venčeky, ktoré sa vždy podaria.
Ingrediencie
Pre odpaľované cesto:
- 250 ml vody
- 100 g masla
- 150 g polohrubej múky
- štipka soli
- 4 kus vajcia
Pre vanilkový krém:
- 500 ml mlieka
- 1 kus vanilkový lusk
- 4 kus žĺtky
- 200 g cukru
- 40 g Kukuričného škrobu
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V hrnci privedieme k varu vodu s maslom a soľou. Pridáme múku a miešame, kým sa cesto nerozleje od stien hrnca. Toto je moment, kedy cesto odpaľujeme a je dôležité, aby sme ho nestiahli z ohňa priskoro.
Odstavíme z tepla a necháme vychladnúť.
Postupne za stáleho miešania pridávame vajcia. Keď sa nám vajce úplne zapracuje do cesta, pridáme ďalšie. Cesto by malo byť hladké a lesklé.
Naberte cesto do cukrárskeho sáčka s hviezdovým hrotom. Kruhovo ho vytlačíme na plech vyložený papierom na pečenie. Dôležité je nechať medzi jednotlivými venčekmi dostatočný priestor - cesto v rúre pekne nabublá.
Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňoch cca 20 minút. Hotové venčeky vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke. Rozrežeme ich.
Medzitým si pripravíme vanilkový krém. Mlieko s vanilkovým lúhom privedieme k varu.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pridáme škrob. Potom vlejeme trochu horúceho mlieka a vše poriadne premiešame. Túto zmes prilejeme do hrnca s mliekom a varíme, kým krém nezhustne.
Vanilkovým krémom plníme venčeky.