:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/s3rymNtp3IQPWUouLyEQ/c00b617e1297bc6bae7a129fc7f065f7.jpeg)
Varená domáca knedľa
Ingrediencie
- 500 g polohrubá múka
- 22 g čerstvé droždie
- 250 ml mlieko
- 1 čajová lyžička cukor
- 1 čajová lyžička soľ
- 1 vajce
- 1 vaječný žĺtok
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Zohrejeme si mlieko tak, aby bolo teplé, ale nie horúce. Pridáme cukor, droždie a poriadne premiešame. Kvások necháme odpočívať na teplom mieste.
Do nádoby si dáme preosiatu múku, soľ, jedno celé vajíčko a jedno žĺtko. Pridáme kvások a všetko spolu premiešame.
Cesto miesime v rukách, keďže musí byť trošku hustejšie. Vypracované cesto jemne posypeme múkou a zakryté kuchynskou utierkou necháme kysnúť 1,5 - 2 hodiny.
Vykysnuté cesto vyložíme na múkou posypanú dosku a rozdelíme ho na dve polovice. Z každej vytvarujeme valec a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Voda nesmie siahať vyššie ako do 1/3 hrnca. Keď sa voda varí, vložíme do nej knedle a zakryjeme. Hrniec nesmie byť odkrytý. Knedle varíme z každej strany 7 minút a po vybratí potrieme olejom.