Zdroj: Unsplash
Vegánske cestoviny Bolognese so šošovicou
Toto klasické sýte jedlo inšpirované talianskou kuchyňou je bohaté, výdatné a neuveriteľne chutné, a preto sa dočkalo vegánskej úpravy, ktorá prináša rovnaké uspokojenie bez pocitu viny.
Ingrediencie
- 2 polievková lyžica olivový olej
- 1 Veľká žltá cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 Veľká mrkva, olúpaná a nadrobno nakrájaná
- 2 stonky Zeler, jemne nasekaný
- 4 strúčiky Cesnaku, mletého
- 1 pohár Sušená šošovica, dôkladne prepláchnutá
- 1 Veľká plechovka drvených paradajok
- 2 polievková lyžica paradajkový pretlak
- 1 čajová lyžička sušená bazalka
- 1 čajová lyžička sušené oregano
- 1⁄2 čajová lyžička Vločky červenej papriky (nepovinné, pre zvýraznenie)
- soľ a korenie podľa chuti
- 1⁄2 pohár čerstvá bazalka, nahrubo nasekaná (voliteľne na ozdobu)
- bezlepkové cestoviny Gomiti
Najnovšie letáky
Postup
Začnite zohrievaním olivového oleja vo veľkom hrnci na miernom ohni. Zvýrazní sa tak chuť zeleniny.
Do hrnca pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Tieto ingrediencie smažte približne 5-7 minút. Chcete, aby boli mierne mäkké a cibuľa bola priesvitná, dodá im krásnu sladkosť, ktorá vyváži kyslosť našich paradajkových produktov.
Vmiešajte pretlačený cesnak a restujte ďalšiu minútu. Vôňa cesnaku bude veľmi lákavá.
Do hrnca pridajte prepláchnutú šošovicu. Šošovicu vždy dôkladne prepláchnem, aby som odstránila všetky nečistoty a znížila jej prirodzenú horkosť.
Potom pridajte drvené paradajky, paradajkový pretlak, sušenú bazalku, sušené oregano a vločky červenej papriky, ak ich používate. Paradajkový pretlak dodá hustú, bohatú paradajkovú chuť, ktorá vyváži svieže, jasné tóny drvených paradajok.
Zmes podľa chuti osolíme a okoreníme a necháme dusiť asi 25-30 minút. Občas premiešajte, aby sa zabránilo prilepeniu a rovnomernému vareniu. Šošovica by mala byť mäkká, ale stále by si mala zachovať svoj tvar.
Kým sa omáčka uvarí, môžete si pripraviť cestoviny podľa návodu na obale.
Keď je omáčka hotová a šošovica mäkká, môžete ju buď priamo zmiešať s cestovinami, alebo podávať na povrchu. Niekedy si nechávam trochu na pridanie na vrch.
Nezabudnite na ozdobu z čerstvej bazalky - dodá im úžasnú sviežosť a prezentácia vďaka nej naozaj vynikne.
Podávajte teplé, aby ste si vychutnali vrstvy chutí od sladkej zeleniny po pikantné paradajky s dobre doplnenými cestovinami.