Veľkonočný baranček z piškótového cesta
K symbolom veľkonočných sviatkov a jari neodmysliteľne patrí veľkonočný baranček. V detstve ho piekla stará mama a zvykol byť skôr dekoráciou na veľkonočnom stole ako pochutinou. U nás doma však práve preto pečieme dvoch. 🙂
Ingrediencie
Suroviny
- 4 ks väčších vajec
- 200 g polohrubá múka
- 1 kypriaci prášok
- 1 vanilkový cukor
- 1⁄2 dl maslo
- 200 g práškový cukor
- kôra z biocitróna
- lentilky
Na vymazanie formy barančeka
- 1 pl maslo
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov a cukrov vyšľaháme sneh. Keď bude zmes vyšľahaná, pridáme žĺtky a znova zašľaháme. (Žĺtky pridávame postupne po jednom).
V miske si preosejeme polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Po lyžiciach primiešame múku. Miešame opatrne, aby ostalo cesto vzdušné, ale tak, aby sa múka poriadne premiešala do zmesi.
Formu barančeka poctivo vymastíme maslom. Nevynecháme ani jeden kúsok, najmä časť okolo uší a hlavy barančeka. Vysypeme múkou a môžeme doň naliať cesto.
Čas pečenia je 40-45 minút, najlepšie je samozrejme barančeka sledovať a urobiť si test cesta špajdlou. Opatrne ho vyberieme z formy. Hotového barančeka necháme vychladnúť na mriežke a poriadne ho ocukrujeme. Ako oči som použila lentilky, ale je to na vašej fantázii. Krásne veľkonočné sviatky.