REKLAMA
Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,
Vianočné opekance-pupáky
Tradičné jedlo Slovenských vianoc.
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
24
- 500 g polohrubá múka
- 1⁄2 kocky droždie
- 1 vajce
- 3 pl kryštálový cukor
- 3 dcl vlažného mlieka
- 30 g maslo
- Štipka soľ
Najnovšie letáky
REKLAMA
Postup
90 min.
1. Krok
Najskôr si pripravíme kvások z teplého mlieka, droždia a trochy cukru.
2. Krok
Vo veľkej mise zmiešame múku so zvyškom cukru, pridáme vajce a roztopené maslo. Osolíme a pridáme kvások.
3. Krok
Vypracujeme jemné nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť. Keď je hotové, narobíme z neho valčeky a z nich režeme malé buchtičky.
4. Krok
Buchtičky uložíme na plech s mastným papierom, urobíme medzi nimi dostatočnú medzeru, aby sa počas pečenia nezlepili. Necháme ich trošku podkysnúť, a potom upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov do zlata.
5. Krok
Takto pripravené pupáky vydržia aj dva týždne. Pred podávaním ich len zalejeme mliekom a posypeme makovou posýpkou.