Vianočný stromček
Urobte si tiež počas Vianoc tento sviatočný stromček. Skvelo oživí každý vianočný stôl alebo vianočný večierok, najlepšie si ho vychutnáte ešte teplý s rajčinovým dresingom. Dúfam, že ho tiež vyskúšate!
Ingrediencie
Suroviny
- 375 g múka
- 1 pl javorový sirup
- 1 čl soľ
- 180 ml vlažné rastlinné mlieko
- 45 g vegánske maslo (alebo kokosový olej)
- 60 ml rastlinného jogurtu alebo kyslej smotany
Na vrch
- 60 g vegánsky syr (strúhaný)
- 3 pl čerstvej petržlenovej vňate
- bazalky alebo rozmarínu
- 80 ml olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku (lisovaný)
Najnovšie letáky
Postup
V malej miske si najprv zmiešame droždie, javorový sirup, mlieko a 2 PL múky. Necháme postáť 10 minút.
Vo veľkej miske si zmiešame múku so soľou, a do stredu pridáme zmes droždia, maslo a jogurt.
Začneme vypracovávať hladké cesto. Ak je cesto vypracované vytvarujeme do tvaru guličky, prikryjeme a necháme kysnúť 60 minút.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 16 rovnakých častí, každú časť vytvarujeme do guličky. Kladieme guličky na plech vyložený papierom na pečenie, do tvaru stromčeku. (pozri obrázok), tak aby sa guličky dotýkali.
Zmiešame olivový olej, cesnak, syr a bylinky a potrieme celý povrch stromčeku a dáme piecť.
Pečieme na 180°C, 25 minút do zlato-hneda.
Podávame hneď spolu s dresingom podľa vlastného výberu.