Žerbó koláčik
Velmi jednoduchý a chutný krehký koláčik s orechami, lekvárom a čokoládou. Keďže je trvanlivý, je velmi oblúbený na sviatky a oslavy. Ja ho pripravujem vždy už pár dní vopred, lebo čím dlhšie stojí, tým je lepší ;-)
Ingrediencie
Na cesto
- 500 g polohrubá múka pšeničná
- 100 g hladká múka pšeničná
- 100 g cukor kryštálový
- 250 g maslo
- 250 g kyslá smotana
- 2 žĺtky
- 1⁄2 kl soľ
- 15 g kypriaci prášok
- 1 vanilka cukor
Na plnku
- 700 g lekvár
- 200 g mleté vlašké orechy
- 1 nastrúhaná kôra z citróna
Poleva
- 200 ml smotana na šlahanie sladká
- 200 g tmavá čokoláda min
Najnovšie letáky
Postup
Z udaných surovín si vypracujeme pomerne mäkké cesto, ktoré rozdelíme na 3 časti a každé cesto vyváľkame na velkosť plechu, u mňa 38x28cm. Čo sa týka lekváru, hodí sa marhulový, ale aj iný kyselkavý lekvár. Ja som dala teraz môj domáci višňovo-ríbezlový.
Na plech s papierom dáme 1 plát cesta, natrieme hrubo redším lekvárom a posypeme orechami. Orechy posypeme citrónovou kôrou a zakryjeme druhým cestom. Aj toto cesto natrieme lekvárom, posypeme orechami a citrónovou kôrou. Zakryjeme tretím cestom, popicháme špajdlou a koláč upečieme na 180°C , pečieme cca. 35 minút. Upečený koláč necháme celkom vychladnúť.
Čokoládovú polevu si pripravíme velmi jednoducho. Sladenú smotanu na šlahanie si ohrejeme a následne dáme do nej nalámanú horkú čokoládu. Miešame dovtedy, kým sa nám čokoláda celkom nespustí a dostaneme hladkú masu. Polevu natrieme na vychladnutý koláč a necháme ztuhnúť.
Koláčik krájame na kocky, alebo obdĺžniky obľúbenej velkosti. Odporúčam ho nechať aspoň 2 dni postáť, lebo tie chute sa musia prepojiť a cesto postáť. Je to jednoducho koláčik, ktorému keď doprajete trochu času, tak sa vám odmení svojou fantastickou chuťou a krehkosťou ;-)
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube