Žihľavový prívarok
Veľmi zdravá rastlinka, ktorá sa výborne hodí nielen na čaj, ale aj ako skvelé, veľmi chutné a rýchle jedlo. 👍 Ja ju pripravujem v podobe prívarku, niečo na spôsob špenátu. U nás doma je žihľava každoročne na stole a máme ju veľmi radi.
Ingrediencie
- 3 hrste žihľava (čerstvá mladá)
- 800 ml cca voda
- 1 ks Cibuľa
- 2 strúčiky cesnak
- 1 pl kukuričná múka
- podľa potreby olej
- podľa chuti soľ
- podľa chuti korenie čierne mleté
Najnovšie letáky
Postup
Žihľavu si v prvom rade nazbierame, najlepšie v prírode, rastie najmä pri potokoch. Zbiera sa mladá, najlepšie len vrchná polovica rastliny. Treba dávať pozor, lebo pichá, radšej si dajte rukavice. Ja osobne zbieram bez rukavíc a aj ju krájam ako vidno aj vo videu len holými rukami😅 Mňa skoro vôbec nepichá👍👍 Nakoniec nazbieranú žihľavu opláchneme.
Žihľavu pokrájame, cibuľu nakrájame na kocky, cesnak očistíme. Čo sa týka podliatia, ja robievam väčšinou tento prívarok čisto s vodou, ale keď niekto chce, tak môže časť vody nahradiť mliekom, alebo zjemniť prívarok ku koncu smotanou na varenie🙂 Je to celkom na vás.
V hrnci na oleji zosklovatíme cibuľu, dáme na to žihľavu, trocha ju osolíme a necháme dusiť za občasného miešania, aby zmenšila trocha svoj objem. Následne ju podlejeme vodou, tej môžete dať aj od oka. Dáme soľ, mleté korenie a nastrúhame cesnak. Zakryjeme a necháme variť do mäkka, to je asi zo 15 minút👍
Uvarenú žihľavu rozmixujeme, poprášime 1 PL kukuričnej múky, ktorá sa pridáva na zahustenie, kvôli konzistencii nech prívarok nie je taký vodový 🙂 Dobre rozmiešame a necháme variť 10 minút. Treba zakryť pokrievkou, lebo to fŕka😅
Hotový prívarok podávame napríklad s volským okom, pečeným párkom, fašírkou, so zemiakmi, s chlebom atď...🙂 My sme mali volské oko. Prajem dobrú chuť!
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com