Ako na zaváranie uhoriek? Odporúčame tento návod, v ktorom je všetko dôležité
29. 5. 2022
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Zaváranie uhoriek už patrí k tradičným letným aktivitám. Ak si chceš pripraviť chutné zásoby zaváraných uhoriek na zimu, nepodceň prípravu. Hoci to môže vyzerať ako malá veda opradená tajomstvami starých mám, nie je na tom nič zložité. Poradíme, ako zavariť uhorky, aby bol výsledok dokonalý.
🥒Aké uhorky sú najlepšie na zaváranie?
Začnime výberom uhoriek. Či už ide o doma dopestované uhorky, z trhu, alebo od pestovateľa z rodiny, na zaváranie sú najlepšie uhorky vo veľkosti od 5 do 12 cm. Jednoducho uhorky nakladačky.
Do zaváracích pohárov s objemom 7 dcl (klasické “sedemdecáky”) sa priam ideálne ukladajú uhorky vo veľkosti 8 - 10 cm. Menšie uhorky sú vhodné na vyplnenie prázdnych miest. Na plnenie pohárov s objemom 1 l a viac sú vhodné aj uhorky s dĺžkou okolo 12 cm.
Vyberáme uhorky výhradne bez kazov a bez poškodení od hmyzu a zvierat. Zavárame iba čerstvé, dostatočne pružné uhorky, ktoré by mali byť po zozbieraní čo najskôr spracované. Zmäknuté a nahnité kusy, ktoré sa do debničky dostali nepozornosťou, vyhodíme.
📝Zaváranie uhoriek – ďalšie pomôcky a ingrediencie
Okrem uhoriek si pripravíme ďalšie nevyhnutné súčasti.
- Potrebujeme čisté, vysterilizované poháre, na ktoré máme padnúce viečka bez poškodenia (taktiež vysterilizované). Najobľúbenejšie sú rovné poháre s objemom 7 dcl, keďže sa pomerne jednoducho plnia a ich obsah vystačí pre jeden rodinný nedeľný obed.
- Vopred si uvaríme nálev na uhorky, aby stihol vychladnúť (viď nižšie).
- Výbornú chuť domácim uhorkám dodajú ďalšie ingrediencie. Najviac sa používa mrkva, kôpor, zelerové listy, cibuľa, horčičné semienka. Nový rozmer chutí zaváranine dodajú feferónky a chren.
- Rozhodneme sa pre spôsob zavárania uhoriek. Rokmi overená je sterilizácia uhoriek vo veľkom hrnci (na sporáku alebo v elektrickom zaváracom hrnci), šikovné gazdinky si obľúbili aj zaváranie v rúre či zaváranie v mikrovlnke.
- Nezabudneme si pripraviť kefku, novú hubku, naberačku, látkové utierky, lievik a zaváraciu hlavicu na uťahovanie viečok.
Zdroj: pixabay.com
👉Príprava pred zaváraním uhoriek
- Uhorky pred zaváraním preložíme do lavóra a zalejeme ich studenou vodou. Necháme niekoľko hodín odmočiť, aby sa jednoduchšie čistili.
- Kefkou alebo novou kuchynskou hubkou (a jej opačnou stranou) uhorky dôkladne očistíme od zeme.
- Miesto, z ktorého vyrastala stopka, vylúpneme alebo nožom opatrne vyrežeme. Ukrýva sa v ňom mnoho mikróbov, ktoré môžu neskôr pokaziť celý obsah pohára.
- Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, cibuľu očistíme a nakrájame na hrubšie polmesiačiky. Kôpor a zelerové listy prepláchneme.
✔️Nálev na uhorky – aké množstvo budem potrebovať?
Aké množstvo nálevu na uhorky pripraviť? Záleží od toho, koľko uhoriek sa bude naraz zavárať a ako husto sa nám poháre podarí naplniť. Čím väčšie medzery, tým väčšia spotreba nálevu.
Poďme na to trošku matematicky.
Do jedného 7-dcl zaváracieho pohára sa zmestí cca 0,4 kg uhoriek. To znamená, že na 10 kg uhoriek budeme potrebovať orientačne 25 pohárov. Na vyplnenie medzier medzi uhorkami v 1 pohári potrebujeme približne 230 - 250 ml sladkokyslého nálevu (možno viac, možno menej, záleží od medzier). Je lepšie počítať s rezervou. Na 25 pohárov tak treba aspoň 5 litrov nálevu.
Pri výrobe sladkokyslého nálevu na uhorky sa osvedčil koreniaci prípravok s názvom Deko a nakladače uhoriek a zeleniny od iných výrobcov korenín. Obsahujú soľ a kombináciu korenín, ktoré zvýrazňujú chuť uhoriek. Návod na prípravu týchto nálevov je priamo na obale.
Napríklad:
- 1 nakladač Deko rozmiešame v 1,75 l vody s 0,5 l octu a pridáme 120 až 150 g cukru. Povaríme 5 minút a necháme vychladnúť.
Zdroj: pixabay.com
🥫Ukladanie uhoriek do pohárov
Uhorky sú čisté, poháre a viečka tiež, nálev postupne chladne. Je čas na plnenie zaváracích pohárov. Výborným tipom je rozdelenie uhoriek podľa veľkosti - väčšie uhorky na jednu stranu, menšie na druhú. O to rýchlejšie sa potom budú plniť.
Na dno pohára dáme niekoľko koliesok mrkvy, kúsok kôpru, zelerového listu a 2 - 3 polkolieska cibule. Zľahka utlačíme.
Na rad prichádza plnenie uhorkami. Najskôr ide “vrstva na stojáka”. Väčšie uhorky uložíme po obvode pohára a vyplníme nimi aj stred. Ak už v základnej vrstve vzniknú medzi uhorkami väčšie medzery, použijeme na vyplnenie úzke, drobnejšie uhorky.
Po základnej vrstve sú už približne ⅔ pohára vyplnené. Na zvyšok objemu použijeme menšie uhorky, ktoré sa do pohára zmestia poležiačky. Rovnomerne, bez násilného praskania ich poukladáme až do výšky cca 2 - 3 cm pod okraj pohára. Pohár nepreplňujeme, lebo je dôležité, aby nálev dostatočne prekryl aj najvrchnejšie uhorky.
Akonáhle je pohár zaplnený uhorkami, vezmeme naberačku, lievik a po závit na pohári dolejeme vychladnutý sladkokyslý nálev.
Poháre uzatvoríme viečkami. Viečka so závitom silno utiahneme (napríklad cez utierku), na zatláčacie viečka použijeme špeciálnu hlavicu a opäť sa zíde utierka, aby sa poháre nevyšmykli. Pozrite si náš recept na domáce chrumkavé zavárané uhorky.
Domáce zavárané uhorky
Tradičné domáce zavárané uhorky sú najobľúbenejšia sladkokyslá príloha. Je to aj najlepší spôsob, ako využiť veľkú úrodu uhoriek. Vyskúšajte tento recept na chrumkavé zavárané uhorky.
Zdroj: pixabay.com
⏳Ako dlho sterilizovať uhorky?
Na sterilizáciu uhoriek sa hodí veľký kuchynský hrniec objemom aspoň 6 - 7 l, alebo originál hrniec na zaváranie, do ktorého sa zmestí až 14 pohárov s objemom 0,7l.
Hrniec položíme na sporák a ukladáme do neho poháre tak, aby sa podľa možnosti nedotýkali. Je tiež dobrým zvykom dať na dno hrnca utierku, aby poháre nepraskli.
Miskou doplníme studenú vodu do polovice až dvoch tretín výšky pohárov. Nepoužívame horúcu vodu, aby poháre neutrpeli teplotný šok. Je lepšie plniť hrniec až na sporáku, pretože naberá solídnu váhu na manipuláciu.
V sterilizačnom hrnci sterilizujeme uhorky pri teplote 80 °C počas 15 minút alebo 5 minút pri teplote 100 °C. V klasickom hrnci necháme vodu zovrieť a od tohto okamihu sterilizujeme ešte 6 minút. Táto kľúčová fáza si žiada našu prítomnosť, hodinky a pozornosť.
🥗Uhorky sú sterilizované – čo ďalej?
Po uplynutí času poháre opatrne vyberieme (sú horúce), osušíme, otočíme hore dnom, aby sa z nich vytlačili posledné bublinky vzduchu a poukladáme na utierku. Po vychladnutí ich uskladníme na tmavé miesto (špajza, pivnica).
Ak je hrniec menší a treba sterilizovať ďalšie poháre, nevkladáme ich do zostávajúcej horúcej vody. Necháme ju vychladnúť alebo vymeníme za studenú vodu.
S otvorením prvého pohára zaváraných uhoriek sa oplatí počkať aspoň mesiac. Za ten čas sa chute krásne prepoja a zvýraznia. Potom si už chrumkavé domáce uhorky môžeme vychutnať k nedeľnému obedu, ku granadíru, fašírkam, v stroganove a svoje neodmysliteľné miesto majú aj v obľúbenom zemiakovom šaláte.
Sterilizovaný uhorkový šalát
Recept na sterilizovaný uhorkový šalát s cibuľou, ktorý vám dlho vydrží v špajzi a hodí sa ku rôznym jedlám.
Kurací stroganov
Originálny stroganov je síce z hovädzieho mäsa, ale tento kurací je podľa mňa ešte lepší. Recept ako z reštiky.