Ako upiecť pstruha? Detailný postup a dobré tipy pre dokonalý výsledok
3. 5. 2023
3 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako upiecť pstruha, aby sa premenil na jemné, chutné a šťavnaté jedlo? Je to jednoduchšie, ako sa zdá. Budeme potrebovať pstruha, bylinky, koreniny a maslo. Nenechaj si ujsť niekoľko zaujímavých receptov a dobrých tipov, ako pripraviť pstruha.
Krátky prehľad:
🐟Prečo je pstruh obľúbenou rybou?
Po kaprovi je pstruh druhou najvyhľadávanejšou sladkou rybou, z ktorej pripravujeme jedlá na bežné aj sviatočné dni. Je obľúbený pre lahodnú chuť a nenáročnú prípravu, ktorá zaberie necelú polhodinku. Pstruh obsahuje nízke percento tuku, no za to vyšší obsah bielkovín a omega-3 mastných kyselín.
Mäso z pstruha je v porovnaní s červenými druhmi mäsa ľahko stráviteľné a nezaťažuje trávenie. Často sa preto pstruh nachádza v jedálničkoch na mieru pre ľudí, ktorí chcú zredukovať hmotnosť alebo majú zvýšiť príjem bielkovín a zdravých tukov. Na lahodného pečeného pstruha prevoňaného bylinkami však netreba hľadať dôvod. Dopriať si ho môžeme kedykoľvek máme chuť na dobrú rybu.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť kuracie prsia? Na panvici či v rúre – a vždy skvelé
Potrebujete rýchly a chutný obed alebo večeru? Jednou z prvých volieb sú kuracie prsia. Isto nám dáte za pravdu, že je to mäso lahodné, jemné, s nízkym obsahom tuku, ale aj náchylné na vysušenie. Pozrite, ako pripraviť kuracie prsia v rúre či na panvici.
💡Ako spoznať čerstvého pstruha?
Ako by povedali rybári – zárukou čerstvosti a chutnosti je uloviť si pstruha. Bežne je však pstruh dostupný v obchodoch – pitvaný v celosti, porciovaný alebo ako filety zo pstruha. Na chladenej pitvanej rybe si treba všímať znaky čerstvosti.
- Oči ryby by mali byť číre a vypuklé. Nesmú byť zakalené.
- Mäso po zatlačení prstom pruží a vracia sa späť do pôvodného tvaru.
- Tkanivo pod žiabrami je výrazne červené.
- Ak je pstruh už naporciovaný, riadime sa najmä vôňou. Páchnuca rybacina neznačí čerstvosť.
👩🍳Ako upiecť pstruha v rúre?
Stručne a výstižne – pstruh sa môže piecť v rúre, opekať na panvici, variť, dusiť, údiť či grilovať. Aj vďaka tomu je jednou z prvých volieb na rýchle obedy, večere či letné grilovačky. Pri príprave viacerých pstruhov naraz je častou voľbou pečenie na plechu alebo grilovanie na rošte.
- Pstruha pred pečením umyjeme, nasolíme zvonka a zvnútra a necháme pri izbovej teplote odpočívať aspoň dve hodiny. Pustí sliz, preto sa musí od „soľného roztoku“ opláchnuť a zľahka osušiť.
- Následne ho znova osolíme a okoreníme zo všetkých strán, aj zvnútra.
- Chuť pečeného pstruha krásne podčiarkne bazalka, saturejka, rozmarín, rasca, tymián, šalvia, pažítka a cesnak. Ak majú byť na povrchu rovnomerne nanesené, je dobré pripraviť si jednoduchú marinádu – pridaním podrvených byliniek a korenín do oleja.
- Šťava z citróna alebo citrónové plátky sa zase postarajú o skrehnutie rybieho mäsa.
- Pripravených pstruhov uložíme na plech povytieraný maslom. Okolo rozložíme plátky cesnaku. Výborný je aj pstruh na zelenine, no treba zvoliť zeleninu, ktorá zmäkne už po štvrťhodinke pečenia alebo ju pred pečením ešte blanšírovať. Dobrou voľbou sú napríklad paradajky, cuketa, baby mrkva, špenát, …
Prečítaj si tiež
Letné grilovanie, na aké sa len tak ľahko nezabudne! Tipy, nápady a recepty
Je tu čas, kedy sa grilovanie stáva najobľúbenejšou záhradnou aktivitou. Základom dobrej grilovačky je poctivá príprava a výber kvalitných surovín. Čo na gril – aké mäso, údeniny a zeleninu? Marinovať alebo staviť na prirodzené chute?
⏰Ako dlho piecť pstruha?
Čas pečenia pstruha v rúre závisí od jeho veľkosti či veľkosti kúskov, na ktoré je nakrájaný. Čím menšie kusy, tým rýchlejšie príprava. Priemerne veľký, vypitvaný pstruh naplnený bylinkami a plátkami citróna sa v rúre pečie 15 – 20 minút pri teplote 180 °C. Ak je filetovaný, alebo na plech ukladaný v poloviciach, zvyčajne je hotový už po 10 – 15 minútach.
✔️Pstruh pečený v alobale – recept
✔️Pstruh s opekanými zemiakmi – recept
Pstruh s opekanými zemiakmi
Rýchly a zdravý obed, ktorý kompletne celý pripravíte v rúre. Bez použitia jediného hrnca, či panvice.
✔️Pečený pstruh lososovitý na masle – recept
✔️Vianočný pstruh – recept
✔️Grilovaný pstruh – recept
⭐Ako pripraviť pstruha na panvici?
Na panvici sa veľmi jednoducho pripravujú filety zo pstruha, no aj pitvaný pstruh. Predtým, ako ho položíme na panvicu, odrežeme hlavu, plutvy, chvost a rozložíme ho na jeden plát.
- Pstruha osolíme a z oboch strán potrieme prelisovaným cesnakom, zmesou byliniek, korenia a mletej červenej papriky.
- Na panvicu dáme menšie množstvo oleja a masla. Olej zabráni rýchlemu prepaľovaniu masla.
- Do zohriatej panvice uložíme pstruha kožou nadol. Po 5 – 6 minútach otočíme pstruha na druhú stranu a opekáme do zlatista rovnako dlhý čas.
- Pred záverom ešte raz nakrátko obrátime pstruha kožou na panvicu a na rybie mäsko dáme tenké plátky masla. Maslo sa rýchlo sa rozpustí, vsiakne do štruktúry a takto pripravovaný pstruh bude perfektne šťavnatý.
Prečítaj si tiež
Rizoto, ako ho máme najradšej: Viac ako 20 nápaditých receptov
Rizoto je tradičné talianske jedlo, ktorého príprava sa riadi pomerne prísnymi postupmi. V princípe ide o ryžový pokrm, ktorý sa varí do krémovej konzistencie. Recepty na rizoto z našich slovenských kuchýň sa síce od toho pravého talianskeho líšia, no neuberá im to na obľúbenosti a chuti. Zaujme krémové, kuracie alebo zeleninové rizoto?