Ako upiecť pstruha? Detailný postup a dobré tipy pre dokonalý výsledok

3 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Ako upiecť pstruha, aby sa premenil na jemné, chutné a šťavnaté jedlo? Je to jednoduchšie, ako sa zdá. Budeme potrebovať pstruha, bylinky, koreniny a maslo. Nenechaj si ujsť niekoľko zaujímavých receptov a dobrých tipov, ako pripraviť pstruha.

REKLAMA

Krátky prehľad: 

🐟Prečo je pstruh obľúbenou rybou?

Po kaprovi je pstruh druhou najvyhľadávanejšou sladkou rybou, z ktorej pripravujeme jedlá na bežné aj sviatočné dni. Je obľúbený pre lahodnú chuť a nenáročnú prípravu, ktorá zaberie necelú polhodinku. Pstruh obsahuje nízke percento tuku, no za to vyšší obsah bielkovín a omega-3 mastných kyselín.

Mäso z pstruha je v porovnaní s červenými druhmi mäsa ľahko stráviteľné a nezaťažuje trávenie. Často sa preto pstruh nachádza v jedálničkoch na mieru pre ľudí, ktorí chcú zredukovať hmotnosť alebo majú zvýšiť príjem bielkovín a zdravých tukov. Na lahodného pečeného pstruha prevoňaného bylinkami však netreba hľadať dôvod. Dopriať si ho môžeme kedykoľvek máme chuť na dobrú rybu.

💡Ako spoznať čerstvého pstruha?

Ako by povedali rybári – zárukou čerstvosti a chutnosti je uloviť si pstruha. Bežne je však pstruh dostupný v obchodoch – pitvaný v celosti, porciovaný alebo ako filety zo pstruha. Na chladenej pitvanej rybe si treba všímať znaky čerstvosti

  • Oči ryby by mali byť číre a vypuklé. Nesmú byť zakalené.
  • Mäso po zatlačení prstom pruží a vracia sa späť do pôvodného tvaru.
  • Tkanivo pod žiabrami je výrazne červené.
  • Ak je pstruh už naporciovaný, riadime sa najmä vôňou. Páchnuca rybacina neznačí čerstvosť.

👩‍🍳Ako upiecť pstruha v rúre?

Stručne a výstižne – pstruh sa môže piecť v rúre, opekať na panvici, variť, dusiť, údiť či grilovať. Aj vďaka tomu je jednou z prvých volieb na rýchle obedy, večere či letné grilovačky. Pri príprave viacerých pstruhov naraz je častou voľbou pečenie na plechu alebo grilovanie na rošte.

REKLAMA
  • Pstruha pred pečením umyjeme, nasolíme zvonka a zvnútra a necháme pri izbovej teplote odpočívať aspoň dve hodiny. Pustí sliz, preto sa musí od „soľného roztoku“ opláchnuť a zľahka osušiť.
  • Následne ho znova osolíme a okoreníme zo všetkých strán, aj zvnútra. 
  • Chuť pečeného pstruha krásne podčiarkne bazalka, saturejka, rozmarín, rasca, tymián, šalvia, pažítka a cesnak. Ak majú byť na povrchu rovnomerne nanesené, je dobré pripraviť si jednoduchú marinádu – pridaním podrvených byliniek a korenín do oleja. 
  • Šťava z citróna alebo citrónové plátky sa zase postarajú o skrehnutie rybieho mäsa.
  • Pripravených pstruhov uložíme na plech povytieraný maslom. Okolo rozložíme plátky cesnaku. Výborný je aj pstruh na zelenine, no treba zvoliť zeleninu, ktorá zmäkne už po štvrťhodinke pečenia alebo ju pred pečením ešte blanšírovať. Dobrou voľbou sú napríklad paradajky, cuketa, baby mrkva, špenát, …

⏰Ako dlho piecť pstruha?

Čas pečenia pstruha v rúre závisí od jeho veľkosti či veľkosti kúskov, na ktoré je nakrájaný. Čím menšie kusy, tým rýchlejšie príprava. Priemerne veľký, vypitvaný pstruh naplnený bylinkami a plátkami citróna sa v rúre pečie 15 – 20 minút pri teplote 180 °C. Ak je filetovaný, alebo na plech ukladaný v poloviciach, zvyčajne je hotový už po 10 – 15 minútach.

✔️Pstruh pečený v alobale – recept

Pstruh pečený v alobale
Videorecept

Pstruh pečený v alobale

Adri1017

Pečený pstruh v rúre

Zobraziť recept

✔️Pstruh s opekanými zemiakmi – recept

Pstruh s opekanými zemiakmi

Cooking_with_Moni

Rýchly a zdravý obed, ktorý kompletne celý pripravíte v rúre. Bez použitia jediného hrnca, či panvice.

Zobraziť recept

✔️Pečený pstruh lososovitý na masle – recept

✔️Vianočný pstruh – recept

Vianočný pstruh

lucia.priedhorska

Vianočný pstruh recept

Zobraziť recept
REKLAMA

✔️Grilovaný pstruh – recept

Grilovaný pstruh
Videorecept

Grilovaný pstruh

Adri1017

Grilovaný pstruh s čerstvými bylinkami a pečenými paprikami

Zobraziť recept

⭐Ako pripraviť pstruha na panvici?

Na panvici sa veľmi jednoducho pripravujú filety zo pstruha, no aj pitvaný pstruh. Predtým, ako ho položíme na panvicu, odrežeme hlavu, plutvy, chvost a rozložíme ho na jeden plát.

  • Pstruha osolíme a z oboch strán potrieme prelisovaným cesnakom, zmesou byliniek, korenia a mletej červenej papriky.
  • Na panvicu dáme menšie množstvo oleja a masla. Olej zabráni rýchlemu prepaľovaniu masla.
  • Do zohriatej panvice uložíme pstruha kožou nadol. Po 5 – 6 minútach otočíme pstruha na druhú stranu a opekáme do zlatista rovnako dlhý čas.
  • Pred záverom ešte raz nakrátko obrátime pstruha kožou na panvicu a na rybie mäsko dáme tenké plátky masla. Maslo sa rýchlo sa rozpustí, vsiakne do štruktúry a takto pripravovaný pstruh bude perfektne šťavnatý.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA