Lístkové cesto na slano – Super recepty a kombinácie, ktorým sa nedá odolať
9. 2. 2022
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Lístkové cesto máme radi pre jeho univerzálnosť. Dá sa pripraviť na slano aj na sladko a nenechá v štichu ani menej skúsených kuchárov. Ak máš narýchlo pripraviť pohostenie na oslavu alebo chuť na výdatnú večeru, pozri si naše tipy na slané recepty z lístkového cesta.
Obľúbené chuťovky, zaujímavé slané koláče z lístkového cesta a originálne prevedenie – to všetko prináša náš najnovší výber.
💛Lístkové cesto a jeho využitie
Lístkové cesto väčšina z nás kupuje hotové. Je to cesto, ktoré tvorí niekoľko poprekladaných vrstiev, tenkých ako list papiera. Práve pre túto podobnosť si u nás vyslúžilo prívlastok lístkové.
Základ tvoria 2 druhy cesta – tzv. tukové cesto (s prevahou masla) a závinové cesto (inak nazývané vodové), ktoré sa medzi sebou niekoľkokrát prekladajú, až sa docielia charakteristické vlastnosti lístkového cesta - tenké vrstvy naukladané na sebe. Ak by ťa lákalo pozrieť si anglické recepty, hľadaj ho pod názvom "puff pastry”, teda nadýchané alebo vyduté cesto. Pri pečení sa totiž lístkové cesto hneď v niekoľkých vrstvách krásne dvíha a každý, kto už skúšal z lístkového cesta upiecť pláty na krémeše vie, že to chvíľami môže vyzerať ako nerovný boj s nafúknutými dunami.
Na lístkovom ceste (najmä tom kupovanom) zbožňujeme jeho dostupnosť. Stačí ho rozmraziť, zľahka rozvaľkať a v kuchyni sa začnú diať divy. Tento druh cesta je výnimočne univerzálny, čo znamená, že znesie rovnako dobre slané aj sladké plnky.
Zo slaných kombinácií sú najviac vyhľadávané recepty, kde sa lístkovému cestu pridávajú rôzne druhy syrov (napríklad na slano s nivou), bryndza, smotana, šunka, slanina, klobása, párky, kukurica, šampiňóny, kečup či špargľa. V sladkých receptoch z lístkového cesta zase do popredia vystupujú kombinácie s tvarohom, šľahačkou a rozmanitým ovocím (čerstvé, aj ako džemy).
🥟Lístkové cesto – Recepty na slano
Si tu, lebo hľadáš recepty z lístkového cesta na slano? Potom už nebudeme dlho otáľať a predstavíme ti naše najobľúbenejšie.
Výborné a azda najpopulárnejšie slané chuťovky na štýl pizze. Pizza slimáky z lístkového cesta sú hotové prekvapivo rýchlo.
Podobné prevedenie, no tentokrát niečo pre milovníkov húb. Tieto slimáčiky z lístkového cesta vyzerajú neodolateľne.
Ak sa pozrieš do chladničky, možno tam nájdeš práve tie suroviny, ktoré potrebuješ na prípravu takýchto chutných lodiek z lístkového cesta.
"Loďky " z lístkového cesta
Opäť niečo rýchle. Asi každému sa stane, že má chuť na teplú večeru, ale času na prípravu je málo... Alebo len jednoducho sa nám nechce... A nakoniec je z toho chlebík s nátierkou. Loďky máte hotové za asi 20 minút. Chutia ako pizza.
Pochutnaj si na delikátnom spojení špargle, anglickej slaniny a bryndze. “Súboj” intenzívnych chutí sa odohráva na základe z lístkového cesta.
Plnené lístkové rožky zbožňujú malí aj veľkí. Odporúčame urobiť rovno dvojnásobnú dávku!
Plnené lístkové rožky
Rožky z lístkového cesta, naplníme čo máme radi... Tip na jednoduché raňajky, večeru alebo desiatu. Chutia teplé aj studené.
Predstav si jedlo, ktoré ťa prenesie naspäť do atmosféry letnej dovolenky. Kombinácia cukety, parmezánu, eidamu, bazalky a lístkového cesta v jednej zapekacej mise vyzerá viac ako presvedčivo.
Cuketová bašta
Lístkové cesto plnené vajíčkovo-smotanovou plnkou a cuketou, s výraznou chuťou parmezánu.
Hľadáš recept na rýchlu večeru? Potom vyskúšaj tento camembert obalený v šunke a lístkovom ceste. Jednoduchý “batôžtek”, na ktorom sa nedá nič pokaziť.
Camembert v lístkovom ceste
Camembert obalený v šunke a zapečený v lístkovom ceste... Rýchla príprava, či už na obed alebo ako teplá večera 🙂.
Ak majú Taliani pizzu, potom majú Francúzi quiche (čítaj kiš). Hoci sa pôvodne vyrába z chlebového cesta, aj lístkové cesto zvládne jeho úlohu solídne zastúpiť. Vo verzii “na Slováka” s bryndzou, slaninkou a červenou cibuľou.
Máš obľúbený slaný recept z lístkového cesta? Pridaj sa k nám a zdieľaj svoje recepty a tipy na varenie.