Zdobenie perníkov nebolo nikdy ľahšie! Návod, ako urobiť bielkovú polevu

3 min. čítania

Zdroj: pxhere.com

Objav svoje kreatívne vlohy a vyskúšaj si zdobenie perníkov. Poradíme aj recept na najlepšiu polevu na medovníky. Netrúfaš si? Každý nejako začínal, a práve pri zdobení medovníkov máš perfektnú šancu sa s každým ozdobeným kúskom zlepšovať.

REKLAMA

Krátky prehľad:

🧡Najlepšia poleva na medovníky – recept

Zdobenie medovníkov je už tradičnou predvianočnou aktivitou, pri ktorej sa v dobrej nálade a pri vianočných pesničkách stretne aj niekoľko generácií rodiny. Aby išla práca od ruky a bola odmenená pohľadom na krásne ozdobené medovníky, zíde sa poznať overený recept na bielkovú polevu. Má prekvapivo jednoduché zloženie, no o to viac dôležitejšie je správne ju vypracovať a nepodceniť predprípravu.

Na základnú bielkovú polevu na zdobenie medovníkov budeme potrebovať:

  • 1 vaječný bielok zo stredne veľkého vajca,
  • 140 – 160 g práškového cukru,
  • 1 malú lyžičku citrónovej šťavy.

Ako postupovať?

  1. Z vaječného bielka vyšľaháme hustý sneh. Pozri náš postup Ako vyšľahať sneh z bielkov, kde nájdeš všetky dôležité kroky.
  2. Do hustého snehu postupne pomocou mixéra zapracujeme dvakrát preosiaty práškový cukor. Práškový cukor musí byť dokonalé jemný, bez jedinej hrudky.
  3. Mixérom miešame, kým nevznikne hladká, rovnomerná konzistencia. Mixovanie môže trvať až 10 minút.
  4. Na záver pridáme a zapracujeme malé množstvo citrónovej šťavy. Vďaka nej bude poleva krásne lesklá.

⭐Ako pracovať s bielkovou polevou pri zdobení perníčkov?

Uvedené základné množstvo bielkovej polevy vystačí na ozdobenie približne 15 medovníkov. Záleží však aj od ich veľkosti a hustoty zdobenia. Správnu konzistenciu a tuhnutie bielkovej polevy treba vyskúšať ešte predtým, ako ňou naplníme zdobiace vrecko. Odoberieme malé množstvo polevy, urobíme pár kvapiek na skúšobný medovník a pozorujeme, či sa poleva rozteká, alebo drží tvar a tuhne. Ak sa bielková poleva rozteká, ešte do nej opatrne zapracujeme malé množstvo preosiateho práškového cukru a opäť vykonáme test tuhnutia.

REKLAMA

Na zdobenie medovníkov sa používajú cukrárske pomôcky, ale nápomocné vie byť aj obyčajné mikroténové vrecko. K dostaniu sú aj sáčky na zdobenie perníkov, kde cena jedného je priemerne 0,80 eur a tiež pero na zdobenie medovníkov s cenou okolo 2,5 - 5 eur.

Pri plnení vrecka sa snažíme dostať čo najväčšie množstvo polevy priamo do špicu. Ak bielkovou polevou nadmerne zašpiníme steny, bude sa o to ťažšie koncentrovať poleva k špicu a vzniknú väčšie nevyužité straty. Otvor na vrecku urobíme najskôr iba veľmi malý, sotva na 0,5 mm. Vyskúšame, ako poleva vyteká otvorom a či sa nám bude takýmto tempom dobre pracovať. Pozor, netlačíme veľmi, aby sa vrecko pod tlakom neroztrhlo. Všetko by malo ísť plynulo a rovnomerne, aby bolo zdobenie radosťou.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

👩‍🍳Ako postupovať pri zdobení medovníkov a perníkov?

Na zdobenie perníkov netreba absolvovať špeciálny kurz, hoci niektoré spod rúk profesionálov sú také krásne, že ich je škoda zjesť. Aj bez predchádzajúcich skúseností sa môžeš pustiť do jednoduchého ozdobovania. Každým kusom bude výsledok lepší a prepracovanejší. Na úvod je fajn inšpirovať sa hotovými jednoduchými medovníkmi. Zopár tipov nájdeš aj medzi našimi obľúbenými receptami na medovníky a perníky.

Bielková poleva na medovníky

lucia.priedhorska

Len dve suroviny, iba z nich vznikne najlepšia poleva na medovníky.

Zobraziť recept

Najlepšie medovníky

Iwa

Upečte si doma tradičné medovníky, ktoré sú hneď mäkké.

Zobraziť recept

Tak, už sú medovníky ozdobené, je čas pokochať sa svojou prácou. Ak majú vydržať do Vianoc, je najlepšie odložiť ich do uzatvárateľnej dózy na chladné miesto. K tvrdším medovníkom, od ktorých očakávame zmäknutie, pridáme zdravé prekrojené jabĺčko.

REKLAMA

🎄Najlepšie vianočné recepty na Tastelist.sk

Nasledujúce recepty, rady a tipy v sebe ukrývajú všetko, čo k sviatočnému obdobiu a rodinnej pohode patrí.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA