Zdobenie perníkov nebolo nikdy ľahšie! Návod, ako urobiť bielkovú polevu
6. 12. 2022
3 min. čítania
Zdroj: pxhere.com
Objav svoje kreatívne vlohy a vyskúšaj si zdobenie perníkov. Poradíme aj recept na najlepšiu polevu na medovníky. Netrúfaš si? Každý nejako začínal, a práve pri zdobení medovníkov máš perfektnú šancu sa s každým ozdobeným kúskom zlepšovať.
Krátky prehľad:
🧡Najlepšia poleva na medovníky – recept
Zdobenie medovníkov je už tradičnou predvianočnou aktivitou, pri ktorej sa v dobrej nálade a pri vianočných pesničkách stretne aj niekoľko generácií rodiny. Aby išla práca od ruky a bola odmenená pohľadom na krásne ozdobené medovníky, zíde sa poznať overený recept na bielkovú polevu. Má prekvapivo jednoduché zloženie, no o to viac dôležitejšie je správne ju vypracovať a nepodceniť predprípravu.
Na základnú bielkovú polevu na zdobenie medovníkov budeme potrebovať:
- 1 vaječný bielok zo stredne veľkého vajca,
- 140 – 160 g práškového cukru,
- 1 malú lyžičku citrónovej šťavy.
Ako postupovať?
- Z vaječného bielka vyšľaháme hustý sneh. Pozri náš postup Ako vyšľahať sneh z bielkov, kde nájdeš všetky dôležité kroky.
- Do hustého snehu postupne pomocou mixéra zapracujeme dvakrát preosiaty práškový cukor. Práškový cukor musí byť dokonalé jemný, bez jedinej hrudky.
- Mixérom miešame, kým nevznikne hladká, rovnomerná konzistencia. Mixovanie môže trvať až 10 minút.
- Na záver pridáme a zapracujeme malé množstvo citrónovej šťavy. Vďaka nej bude poleva krásne lesklá.
Prečítaj si tiež
Ako vyšľahať dokonalý sneh z bielkov? Vieme, čo urobiť, aby sa vždy podaril!
Množstvo sladkých receptov potrebuje pre svoju kyprosť a vláčnosť sneh z bielkov. Zistite, ako vyšľahať sneh z bielkov do pripravovaného dezertu a čo robiť (aj nerobiť), aby vždy vyšiel na jednotku.
⭐Ako pracovať s bielkovou polevou pri zdobení perníčkov?
Uvedené základné množstvo bielkovej polevy vystačí na ozdobenie približne 15 medovníkov. Záleží však aj od ich veľkosti a hustoty zdobenia. Správnu konzistenciu a tuhnutie bielkovej polevy treba vyskúšať ešte predtým, ako ňou naplníme zdobiace vrecko. Odoberieme malé množstvo polevy, urobíme pár kvapiek na skúšobný medovník a pozorujeme, či sa poleva rozteká, alebo drží tvar a tuhne. Ak sa bielková poleva rozteká, ešte do nej opatrne zapracujeme malé množstvo preosiateho práškového cukru a opäť vykonáme test tuhnutia.
Na zdobenie medovníkov sa používajú cukrárske pomôcky, ale nápomocné vie byť aj obyčajné mikroténové vrecko. K dostaniu sú aj sáčky na zdobenie perníkov, kde cena jedného je priemerne 0,80 eur a tiež pero na zdobenie medovníkov s cenou okolo 2,5 - 5 eur.
Pri plnení vrecka sa snažíme dostať čo najväčšie množstvo polevy priamo do špicu. Ak bielkovou polevou nadmerne zašpiníme steny, bude sa o to ťažšie koncentrovať poleva k špicu a vzniknú väčšie nevyužité straty. Otvor na vrecku urobíme najskôr iba veľmi malý, sotva na 0,5 mm. Vyskúšame, ako poleva vyteká otvorom a či sa nám bude takýmto tempom dobre pracovať. Pozor, netlačíme veľmi, aby sa vrecko pod tlakom neroztrhlo. Všetko by malo ísť plynulo a rovnomerne, aby bolo zdobenie radosťou.
Zdroj: pixabay.com
Prečítaj si tiež
Zákusky na Vianoce – Najobľúbenejšie recepty, ktoré rozvoňajú celý dom
Hľadajú na najlepšie zákusky na Vianoce! Vianočný čas sa totiž nezadržateľne blíži a spolu s ním aj sladké domáce vypekanie. Ako si vybrať? Dobrá správa – máme celú zbierku receptov na výborné zákusky. S nimi budú tieto vianočné sviatky dokonalé a správne sladké.
Prečítaj si tiež
Inšpirácie na vianočné pečenie – Rady, tipy a recepty, ktoré si zamiluje celá rodina
Aké by bolo vianočné pečenie bez vône škorice, vanilky a orechov? Ak už aj u teba narastá vianočná nálada, je čas pustiť sa do starostlivého plánovania. Na čo nezabudnúť? Ako zvládnuť vianočné pečenie bez zhonu a v dokonalej sviatočnej pohode?
👩🍳Ako postupovať pri zdobení medovníkov a perníkov?
Na zdobenie perníkov netreba absolvovať špeciálny kurz, hoci niektoré spod rúk profesionálov sú také krásne, že ich je škoda zjesť. Aj bez predchádzajúcich skúseností sa môžeš pustiť do jednoduchého ozdobovania. Každým kusom bude výsledok lepší a prepracovanejší. Na úvod je fajn inšpirovať sa hotovými jednoduchými medovníkmi. Zopár tipov nájdeš aj medzi našimi obľúbenými receptami na medovníky a perníky.
Tak, už sú medovníky ozdobené, je čas pokochať sa svojou prácou. Ak majú vydržať do Vianoc, je najlepšie odložiť ich do uzatvárateľnej dózy na chladné miesto. K tvrdším medovníkom, od ktorých očakávame zmäknutie, pridáme zdravé prekrojené jabĺčko.
Prečítaj si tiež
Slané vianočné pečivo – Vynikajúce chuťovky, ktoré miznú z podnosov expresne rýchlo
Po všetkých sladkých receptoch je čas na chrumkavé slané vianočné pečivo. Také, ktoré sa z podnosov rozchytá ešte skôr, ako stihne vychladnúť. Poteš svojich blízkych slanými pochúťkami na rozmanité spôsoby a spestri nimi sviatočný stôl.
Prečítaj si tiež
Vianočné pečivo: Zbierka viac ako 40 receptov a veľká dávka sladkej inšpirácie
Pomaly a isto prichádza čas na úžasné vianočné pečivo, ktorého vypekanie môže zabrať niekoľko zimných večerov. Chce to plánovanie, nákup surovín a hlavne – skvelé recepty na vianočné pečivo. Do nášho výberu sa dostalo tradičné linecké pečivo, medvedie labky, medovníky, vanilkové rožky a mnoho ďalších dobrôt.
🎄Najlepšie vianočné recepty na Tastelist.sk
Nasledujúce recepty, rady a tipy v sebe ukrývajú všetko, čo k sviatočnému obdobiu a rodinnej pohode patrí.
- Zákusky na Vianoce – Najobľúbenejšie recepty, ktoré rozvoňajú celý dom
- Slané vianočné pečivo – Vynikajúce chuťovky, ktoré miznú z podnosov expresne rýchlo
- Inšpirácie na vianočné pečenie – Rady, tipy a recepty, ktoré si zamiluje celá rodina
- Vianočné pečivo, na ktoré nedáme dopustiť! Zbierka TOP receptov a veľká dávka inšpirácie
- Výborné vianočné recepty a špeciality
- Voňavé, rozmanité a chutné vianočné koláče
- Najobľúbenejšie recepty na prípravu vianočného pečiva