Ako vyšľahať dokonalý sneh z bielkov? Vieme, čo urobiť, aby sa vždy podaril!
9. 2. 2022
4 min. čítania
Množstvo sladkých receptov potrebuje pre svoju kyprosť a vláčnosť sneh z bielkov. Zistite, ako vyšľahať sneh z bielkov do pripravovaného dezertu a čo robiť (aj nerobiť), aby vždy vyšiel na jednotku.
🥚Užitočné tipy, ako vyšľahať sneh z bielkov
- Začnime výberom vhodných vajec. Najlepší sneh sa podarí z bielkov čerstvých vajec. Bielky opatrne oddelíme od žĺtkov a dáme si záležať na tom, aby sa do nich nedostal ani malý kúsok žĺtka. Obsahuje totiž tuk, ktorý by spracovanie nadýchaného snehu pokazil.
- Vaječné bielky sa najlepšie vyšľahajú, ak budú izbovej teploty. Cukrári si ich pripravujú dokonca už večer vopred, a to tak, že nechávajú bielky odležať v zakrytej nádobe do ďalšieho dňa.
- Ak máte s oddeľovaním žĺtkov menej skúseností, pomôžte si na to určenou pomôckou, ktorú v obchodoch s kuchynským potrebami nájdete pod jasným názvom – oddeľovač žĺtka. Ďalšou možnosťou je urobiť malé dierky na oboch stranách vajíčka (ako pri príprave veľkonočných vajíčok), položiť vajíčka na poháre a bielky do nich nechať stiecť.
- Na šľahanie snehu je vhodné používať misku nerezovú alebo sklenenú. V póroch plastovej misky sa môžu uchytávať zvyšky a neviditeľná mastnota, ktoré našu snahu prekazia. Pre istotu môžeme nádobu v krátkosti prepláchnuť octovou vodou, ktorá ju odmastí alebo ju vytrieť prekrojeným citrónom.
👁🗨Ako pridávať cukor do snehu?
Pre vyššiu stabilitu snehu sa do bielkov zašľaháva cukor – kryštálový alebo jemnejší krupicový. Práškový cukor môže totiž obsahovať prímesy, ktoré zmenia konečný výsledok. Množstvo cukru záleží od receptúry, nepridávajte ho iba “od oka”. Vždy sa snažte dodržať uvedenú gramáž. Ako na to?
- Bielky prelejeme do čistej, odmastenej nádoby a pridáme štipku soli. Sneh bude vďaka soli belší a pevnejší. Bielky miešame buď ručne pomocou metličky, ručným šľahačom s metličkami, alebo za asistencie kuchynského robota.
- Spočiatku šľaháme nižšou rýchlosťou až do napenenia, následne rýchlosť zvyšujeme. Bielky postupne strácajú svoju priehľadnosť.
- Akonáhle začne sneh z bielkov tuhnúť, začneme po lyžiciach prisypávať cukor. V tejto chvíli môže sneh dočasne zrednúť. Určite však neprestávame v rýchlom miešaní, inak by sneh zvodnatel. Aby sa sneh opäť nadýchal, potrebuje dostatok primiešaného vzduchu.
Úloha cukru v snehu z bielkov je pre sladké dezerty kľúčová. Cukor síce zmenšuje bublinky, zároveň však zvyšuje pevnosť snehu, ktorý sa jeho zásluhou nerozteká. Potom sa môžete smelo pustiť aj do prípravy takých dobrôt, ako je Pavlova torta, minipavlovky, makrónky či snehové pusinky.
Mini pavlovky
✨Pavlovky každý veľmi dobre pozná, ale správne ich vysušiť sa podarí málokomu, s týmto receptom sa ti to zaručene podarí✨
👉Ako spoznať, že je sneh z bielkov správne pripravený?
Úspešne vyšľahaný sneh bude mať na povrchu drobné bublinky, je krásne lesklý, so zamatovou štruktúrou a pevný. Na metličkách zostáva po vybratí pekne tvarovaná špička snehu, ktorá nesteká a nehýbe sa, ani keď ňou zamávame.
Ak ste si svojou prácou istí, mal by bez problémov zvládnuť aj otočenie v miske hore dnom. Vyšľahaný sneh s cukrom zostane v miske bez pohnutia!
Sneh z bielkov, ktorý má správnu konzistenciu, potom môžete zľahka, pomocou varešky, vmiešať do zvyšného cesta alebo ním naplniť cukrárske vrecko a na plech tvarovať penové tyčinky, pusinky, kolieska – udržia si tvar, aký potrebujete.
✔️Dá sa zachrániť prešľahaný sneh?
Stáva sa to majstrom cukrárom a nemusí to obísť ani vás. Ak sa pozabudnete a sneh šľaháte dlhšie, ako potrebuje, zmení sa na hrudkovitú nevábnu hmotu.
V takej situácii si pomôžte ďalším bielkom a ručnou šľahacou metličkou. Nový bielok pomaly vmiešajte do prešľahaného snehu a postupne rýchlosť šľahania zvyšujte. Behom krátkej chvíle napraví pohromu a sneh bude opäť nadýchaný, lesklý a pripravený na použitie.
🍥Čo pri šľahaní snehu ne/robiť?
- Základom je dbať na čistotu pomôcok. Miska nesmie byť mastná, ani porézna. Rovnako tak perfektne čisté by mali byť aj metličky na šľahanie. Ak ich pred šľahaním vložíme do chladničky, výsledok bude ešte lepší.
- Cukor si presne navážime ešte pred začatím šľahania. Nesmieme ho pridať do snehu naraz a už vôbec nie odhadom.
- Pripravený sneh nenechávame dlho stáť na linke. Pracujeme s ním bezprostredne po došľahaní, inak by stratil svoj objem. Zapracujeme ho do cesta alebo rozdelíme na kôpky / kolieska na plechu. Šup s dezertom do vyhriatej rúry!
🔎Čo s bielkami?
Ak vám zvýšilo niekoľko vaječných bielkov, máme pre vás fantastické tipy, ako ich zužitkovať a potešiť každého člena rodiny.
Ak ste milovník sladkého určite vyskúšajte tieto snehové pusinky, minipavlovky, alebo veľmi obľúbený ríbezľový koláč so snehom. Okrem toho je sneh z bielkov základom do cesta pre laskonky, parížske rožky, snehové venčeky, snehové bezé aj kokosky.
Fantastické laskonky recept
Kokosové laskonky sú tradičným dezertom. Ich príprava je podľa tohto video návodu úplne jednoduchá.
Sneh z bielkov (neutrálny – bez cukru, so štipkou soli) môže byť aj súčasťou slaných receptov. Napríklad slaný koláč so zeleninou, šunkou a syrmi alebo nadýchaný cuketový slaný koláč. A do mletého mäsa zapracujeme sneh z dvoch bielkov (žĺtky pridať zvlášť), fašírky budú krásne nadýchané aj šťavnatejšie.
Skúsené cukrárky dokonca prebytočné bielky mrazia. Stačí ich preliať do uzatvárateľnej nádoby, na veko napísať dátum a počet bielkov a vložiť do mrazničky. Pred použitím sa nechávajú pozvoľna rozmraziť pri izbovej teplote.