Borek
Börek je lahodné tradičné turecké jedlo, ktoré sa skladá z vrstveného cesta a plnky. Jeho chuť je úžasná a výroba je pomerne jednoduchá. V tomto recepte vám ukážem, ako pripraviť chrumkavý Börek plnený so zeleninou a syrom.
Ingrediencie
- 6 plátkov filo cesta
- 200 g špenátu
- 200 g feta
- 1 Cibuľa
- 2 vajcia
- 2 pl masla rozpustené
- 1 pl olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 180 °C a prípravte si formu na pečenie.
V panvici zohrejte olivový olej. Pridajte jemne nasekanú cibuľu a orestujte ju, kým nezosklovatie.
Pridajte nasekaný špenát a varte približne 2 minúty, kým nezmäkne. Odstráňte panvicu z ohňa a nechajte zmes vychladnúť.
V miske zmiešajte špenátovú zmes s nastrúhanou fetou. Pridajte rozšľahané vajcia, soľ a čierne korenie podľa chuti. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Rozložte jeden plát filo cesta do pripravenej formy na pečenie a potrite ho rozpusteným maslom. Postup opakujte aspoň z 5 plátmi filo cesta.
Na posledný plát naneste plnku zo špenátu a rovnomerne ju rozotrite. Pomocou zvyšných plátov filo cesta vytvorte vrstvy na plnku, potierajte každú vrstvu maslom ako predtým.
Vrch posledného plátu potrite maslom a pomocou noža jemne nakrájajte povrch Böreku na štvorce alebo trojuholníky alebo podľa fantázie. Pečieme zhruba 30 minút.