Citrónový cheesecake
Ingrediencie
Korpus
- 200 g sušienky
- 100 g kvalitného masla
Plnka
- 200 g smotanový syr (cream cheese)
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 pack vanilkového cukru
- 100 g práškový cukor
- 2 polievková lyžica citrónová šťava
Poleva
- 200 ml voda
- 21⁄2 polievková lyžica zemiakový škrob
- 1⁄2 kl citrónovej kôry
- 2 citróny
- 2 polievková lyžica kryštálový cukor
- žlté potravinárske farbivo (tekuté)
Najnovšie letáky
Postup
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Sušienky rozmixujeme a zmiešame s mäkkým maslom. Cesto vtlačíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť na cca 5-10 minút (záleží od rúry).
Mixérom alebo kuchynským robotom vyšľaháme smotanu k nej pridávame postupne práškový cukor, smotanový syr, 2 lyžice citrónovej šťavy a vanilkový cukor. Plnku vylejeme na vychladený korpus a dáme do chladničky odpočívať na cca 40-45 minút.
Pripravíme si polevu. Do menšieho hrnca si pripravíme 200 ml vody pridáme škrob a poriadne vymiešame metličkou na šľahanie, kým sa nám škrob nerozpustí, následne pridáme kryštálový cukor. Citróny si prekrojíme na polku, odšťavíme a precedíme cez sitko. Na jemnom strúhadle postrúhame za jednu lyžičku citrónovej kôry. Takto pripravenú šťavu a kôru pridáme k už pripravenej zmesi do hrnca a privedieme k varu. Miešame neustále metličkou na šľahanie, kým poleva nezačne mierne hustnúť. Odstavíme z ohňa a ak chceme, aby bola poleva krásne žltá, pridáme pár kvapiek žltého potravinárskeho farbiva a zamiešame. Keď poleva kúsok ochladne, vylejeme ju na vychladenú plnku a dáme odpočívať na 4 hodiny do chladničky. Hotový cheesecake ozdobíme kúskami citróna alebo podľa vlastnej fantázie a podávame.