Domáce lieskovcové mlieko s musli
Rastlinné mlieka bývajú v obchodoch dosť drahé, preto si ich vyrábame radšej doma.
Ingrediencie
Na prípravu lieskovcového mlieka potrebujeme
- 100 g lieskových orechov (čo je ekvivalent MioMat odmeriek)
- čistú vodu
Na prípravu domáceho müsli potrebujeme
- 180 g ovsených alebo kamutových vločiek
- 130 g rôznych orechov
- ja pridávam aj tekvicové semiačka
- 30 g kokosových vločiek
- 30 g trstinového cukru
- 30 g agáve sirupu
- 30 g kokosového masla alebo oleja
- 1 pl teplej vody
- 1⁄3 čl soľ
Najnovšie letáky
Postup
Začneme tým, že si pripravíme rastlinné mlieko. Prvým krokom je zbaviť lieskovce horkej šupky upečením v rúre alebo na suchej panvici a následným šúchaním šupiek dolu v čistej utierke. Keď sú naše lieskovce pripravené, jednoducho ich dáme do hrnca na výrobu rastlinného mlieka, ja používam môj MioMat - hrnček var, ktorý urobí všetku prácu za mňa. Na prípravu rastlinného mlieka stačí nasypať oriešky, zaliať ich vodou tak, aby bola medzi ryskami MIN a MAX a zapnúť program RAW. O 15 minút máme zdravé mliečko do müsli hotové. Kým sa nám pripravuje, pustime sa do pečenia müsli.
Na prípravu müsli si jednoducho vo veľkej mise zmiešame vločky, nahrubo nasekané orechy podľa chuti (ja používam najčastejšie vlašské a pekanové), kokos, cukor a soľ. V hrnčeku si roztopíme kokosové maslo alebo olej, pridáme lyžicu teplej vody a agáve sirup. Všetko zamiešame vidličkou a vlejeme do vločiek v mise. Všetko spolu premiešame a vysypeme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 160 stupňoch pár minút, kým vločky aj kokos nezačnú hnednúť. Hotové müsli necháme vychladnúť na plechu.
Ostáva už iba nasypať naše voňavé domáce müsli do misky, zaliať ho orieškovým "mliekom", ktoré sme si vyrobili a vychutnávať. Dobrú chuť.