Gnocchi s omáčkou z tekvice hokkaido
Skúšali ste už tekvicovú omáčku na cestoviny? Ak nie, dajte šancu tomuto receptu - neoľutujete!
Ingrediencie
- 4 pl slnečnicového oleja
- 1⁄2 menšej tekvice hokkaido
- kúsok čili papričky alebo štipku sušeného chilli korenia
- 3 strúčiky cesnak
- soľ a mleté čierne korenie
- hrnček zeleninový bujón
- 3 vetvičky rozmarínu
- Hŕstka petržlenovej vňate
- 50 g sušenej šunky extra na dekoráciu
- 500 g zemiakových gnocchi
- nastrúhaný Parmezán alebo Pecorino Romano na posypenie
Najnovšie letáky
Postup
Tekvicu rozkrojíme na polovicu a lyžicou vydlabeme mäkké vnútro. Položíme rovnou stranou na dosku a nožom opatrne okrajujeme šupku. Očistenú tekvicu nakrájame na kocky a odložíme stranou.
Ďalej si na drobno nakrájame čili a cesnak. (Opatrne s tým čili, radšej začnite s malým množstvom a neskôr pridajte viac). V hlbokej panvici si rozpálime 4 lyžice oleja. Pridáme čili, cesnak a na kocky nakrájanú tekvicu. Osolíme, okoreníme, zalejeme vývarom a pridáme aj vetvičky rozmarínu. Omáčku necháme variť 25-30 minút s pokrievkou, kým nebude tekvica úplne mäkká. Na záver vyberieme rozmarín a uvarenú tekvicu rozpučíme priamo v panvici. Omáčku ďalej redukujeme bez pokrievky, až kým úplne nezhustne.
Do veľkého hrnca dáme zohriať vodu na gnocchi. Hotovú omáčku odstavíme a pridáme do nej na kúsky nakrájanú sušenú šunku. Do vriacej osolenej vody hodíme variť gnocchi. Gnocchi varte podľa pokynov na obale. Ak ste robili domáce, počkajte, kým vyplávajú a nechajte ich ešte 2 minútky povariť. Uvarené gnocchi scedíme a premiestnime do panvice s omáčkou, premiešame a podávame do hlbokého taniera.
Na vrch nastrúhame trochu parmezánu alebo ovčieho syru Pecorino Romano a ozdobíme kúskom čerstvého rozmarínu alebo posekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.