Hovädzie varené a paradajková omáčka
Aj takáto klasika zo školskej jedálne môže byť veľmi chutná :)
Ingrediencie
- 1 kg falošná hovädzia sviečková
- 150 g Cibuľa
- 100 g mrkva
- 100 g zeler
- 2 ks paradajka
- 200 g paradajkový pretlak
- hnedý cukor
- masť
- bobkový list
- pimiento
- mleté čierne korenie
- soľ
Najnovšie letáky
Postup
Očistíme si zeleninu a cibuľu. Nakrájame na menšie kocky. Na troche masti alebo oleja urestujeme zeleninu spolu s cibuľou. Najskôr dáme zeleninu, neskôr pridáme cibuľu môžeme opakovane podlievať trochou vody max po pol deci vody.
Keď máme základ zlatohnedej farby, pridáme paradajkový pretlak a chvíľku restujeme. Potom zalejeme vodou, asi litrom vody, pridáme bobkový list, korenie, nové korenie (ideálne si to vložíme do sitka, aby sme to mohli neskôr ľahko odstrániť). Mierne osolíme.
Mäso vcelku opečieme z každej strany do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou alebo v tlakovom hrnci domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac ak použijeme tlakový hrniec tak max 30 minút.
Po dovarení necháme základ s mäsom vychladnúť a dáme cez noc odpočinúť do chladničky.
Na druhy deň mäso vyberieme zo základu. Omáčku, respektíve základ, v ktorom sme mäso dusili, prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú omáčku. Omáčku podľa potreby buď nariedime alebo vyvaríme, dochutíme soľou, korením a ak to bude potrebné pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru ja ju niekedy dávam a inokedy nie podľa chuti :).
Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa. Dobrú chuť.
To vyskúšam, ale nepochopil som, dusiť meso v celku alebo nakrajane