Ako zahustiť omáčku? Tieto postupy sa postarajú o krásne krémovú konzistenciu
14. 1. 2024
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Toto je 8 overených spôsobov, ako zahustiť omáčku, aby mala správnu konzistenciu a krásne krémovú textúru. Tipy na zahustenie omáčky múkou a škrobom doplnia aj zdravšie možnosti zahusťovania, ktoré potešia každého, kto má chuť skúšať nové postupy.
Krátky prehľad:
Ako zahustiť omáčkou múkou?
Zahustenie omáčky múkou je ten najjednoduchší a najtradičnejší spôsob, akým možno zahustiť omáčky k mäsu, cestovinám aj samotné prívarky. Hoci ide o postup overený generáciami, moderné trendy od neho upúšťajú, keďže múka v pokrmoch sa spája s priberaním alebo intoleranciou na lepok. My však tento základný spôsob zahusťovania nemôžeme vynechať. Škroby z múky totiž dokážu v riedkej omáčke napučať a pekne ju zahustiť. Z múky môžeme pripraviť môžeme:
- svetlú zápražku – je vhodná do svetlých krémových omáčok a prívarkov
- zápražku s červenou paprikou – príjemne zahustí a zvýrazní chuť tmavších omáčok k mäsu
- jednoduchú zátrepku – bez použitia oleja či masti, hotová extra rýchlo
Svetlá zápražka
Na jeden diel masti použijeme rovnaké množstvo hladkej múky (napríklad 1 lyžica masti + 1 lyžica múky). Masť (poprípade olej) necháme v malom hrnci rozohriať a posypeme ju múkou. Zľahka, no rovnomerne múku miešame, kým nezačne voňať a nechytí mierne krémovú farbu. Hotovú zápražku prelejeme do omáčky a rýchlo rozmiešame.
Ako sa vyhnúť múčnym hrudkám v omáčke? Z omáčky odoberieme jednu alebo dve naberačky a vopred ich v malom hrnčeku premiešame so zápražkou. Spojenú rovnomernú zmes pridáme cez jemné sitko k zvyšku omáčky. V omáčke nebude po hrudkách ani stopa!
Zápražka s červenou paprikou
Najskôr pripravíme svetlú zápražku. Odstavíme ju bokom z varnej plochy a posypeme červenou paprikou. Premiešame a dáme na krátko zohriať. Pozor, paprika môže v zápražke rýchlo zhorieť a omáčke potom odovzdá horkú chuť. Je preto lepšie premiešať ju stranou a iba krátko prehriať, aby sa uvoľnila jej aróma.
Jednoduchá zátrepka do omáčky
Bez masti, bez oleja, iba múka a voda. V prípade krémových bielych omáčok je vhodnejšie použiť mlieko alebo smotanu na varenie. Pri zátrepke postačí vymiešať múku s vodou/mliekom. V akom pomere? Na jednu kopcovitú lyžicu hladkej múky pridáme 200 ml tekutiny. Vodu/mlieko prilievame do múky a miešame tak dlho, kým nezmiznú hrudky. Hotovú zátrepku vlejeme cez sitko do omáčky a aspoň 5 minút povaríme.
⭐Ako zahustiť omáčku škrobom?
Na zahusťovanie omáčok – predovšetkým hubových – sa dobre osvedčili rôzne druhy škrobu. Najčastejšie ide o zemiakový škrob, kukuričný škrob a ryžový škrob. Jednu polievkovú lyžicu škrobu rozmiešame so 100 ml studenej vody. Škrob v studenej vode nevytvára hrudky ako múka. Do omáčky pridávame škrob radšej pozvoľna a v menšom množstve. Ak sa podarí pridať viac škrobu, ako omáčka potrebovala, nadobudne trasľavú až želatínovú konzistenciu. Po každom, hoci len malo množstve škrobu necháme omáčku mierne prehriať, aby sme videli, o aké zahustenie sa škrob postaral.
Vždy sa prilieva studená voda do škrobu a nie škrob do vody. Priliatím teplej vody do škrobu vznikne takmer okamžite hustá lepivá hmota, s ktorou sa nedá dobre pracovať.
Zdroj: pixabay.com
👉Ako zahustiť omáčku bez múky?
Omáčku je možné zahustiť aj bez použitia múky. Nasledujúce postupy uvítajú najmä ľudia, ktorí obmedzujú konzumáciu múčnych jedál alebo majú s trávením múky problémy.
Zahustenie omáčky redukovaním/odparovaním
Prvá z možností, ako zahustiť omáčku bez múky, je prekvapivo jednoduchá a stojí za vyskúšanie vždy, keď je omáčka príliš riedka. Ide o redukciu, teda zníženie obsahu vody v omáčke varením a postupným odparovaním. Jednoduché však? Pár minút varenia a sústavného miešania vie celkom zmeniť výsledok. Tento postup sa oplatí vyskúšať najmä pri omáčkach s paradajkovým základom.
Zahustenie omáčky zeleninou
Druhou možnosťou je využitie zeleniny. Ako zahustiť omáčku zeleninou? Ideálnou voľbou sú zemiaky, tekvica, mrkva, brokolica či karfiol – vždy vopred uvarené. Uvarenú zeleninu popučíme alebo nastrúhame najemno. Vzniknúť by mala sypká zmes až kaša, ktorá sa postupne rozvarí po pridaní do omáčky a prirodzene zvýši jej hustotu. Je dobré myslieť na to, že zelenina menej či viac pozmení aj chuť omáčky.
Zahustenie omáčky maslom a smotanou
Treťou možnosťou je zahusťovanie omáčok pomocou masla alebo smotany na šľahanie. V oboch prípadoch ide o mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku. Najskôr sa bude zdať, že konzistencia omáčky sa veľmi nemení, no pri chladnutí v nej bude tuk tuhnúť a omáčka nadobudne príjemne krémovú textúru a lahodnejšiu chuť.
Zahustenie omáčky strukovinami
Prášok z pomletej šošovice, hrachu alebo fazule je výborný pri zahusťovaní omáčok a polievok. Omáčke však odovzdá charakteristickú strukovinovú chuť. To môže byť v niektorých prípadoch zaujímavých spestrením, no niekedy je zase lepšie zvoliť iný, neutrálnejší spôsob zahustenia.
Odporúčame pozrieť zaujímavé tipy, ako zahustiť guláš a ako zahustiť polievku. V nich nájdeš ďalšie obľúbené postupy.
Prečítaj si tiež
Ako zahustiť polievku? Toto sú najobľúbenejšie tradičné aj moderné postupy
Ako zahustiť polievku, aby získala želanú konzistenciu? Našťastie, aj na takéto malé kulinárske nedostatky existuje niekoľko šikovných postupov, vďaka ktorým bude polievka či omáčka presne taká, ako má byť.
Prečítaj si tiež
Ako zahustiť guláš, aby bol vždy dokonalý? Na túto záchranu nedáme dopustiť!
Guláš už rozvoniava celou domácnosťou a do kuchyne láka všetkých členov rodiny. Ak netrpezlivo čakáte, kedy sa dovarí, máme pre vás niekoľko tipov, ako zahustiť guláš, aby bola jeho konzistencia presne taká, akú máte radi.
🍛Ako spoznať, že má omáčka správnu hustotu?
Omáčka môže mať rôznu hustotu, no určite nemá byť riedka ako vývar. Úlohou omáčky je totiž okrem iného aj priľnúť k mäsu či cestovinám, preto sa od nej očakáva, že časť omáčky zostane práve na iných ingredienciách pokrmu. To, či je omáčka primerane priľnavá sa dá zistiť napríklad tak, že z nej malé množstvo odoberieme a vyskúšame, ako sa správa na prílohe – cestovinách alebo haluškách. Ešte rýchlejšie sa hustota omáčky dá overiť pomocou lyžice. Ak zostane omáčka na spodnej strane lyžice, dá sa predpokladať, že má dostatočnú hustotu.
Recepty na chutné obedy s omáčkami
A keď už vieme, ako na to, nezaškodí si zahusťovanie omáčky vyskúšať priamo v praxi a pustiť sa do varenia. Z bohatej receptovej ponuky na Tastelist sme vybrali niekoľko receptov na plnohodnotné obedy.
Jednoduchá a lahodná omáčka na mäsové guľky
Jednoduchá lahodná omáčka na mäsové guľky
Táto jednoduchá a chutná omáčka na mäsové guľky je obľúbená rodinná omáčka, ktorú pripravujem svojim deťom odmalička. Jednoduchosť tohto jedla a jeho lahodná chuť z neho robia pravidelnú súčasť nášho jedálneho lístka.
Bravčové plátky na hubách
Bravčové plátky na hubách
Recept na bravčové plátky na hubách je ideálny pre každého, kto si chce pripraviť výnimočný obed alebo večeru. Tento pokrm je plný chuti a určite zaujme vašich hostí.
Hovädzie varené a paradajková omáčka
Krémová omáčka na cestoviny bez paradajok
Úžasná krémová omáčka na cestoviny bez paradajok
Tento recept je jedinečnou obmenou tradičnej omáčky na cestoviny, ale zachováva si hlboké chuťové vlastnosti, vďaka ktorým sú cestoviny také obľúbené.
Omáčka zo sušených húb so smotanou
Omáčka zo sušených húb so smotanou
Táto omáčka zo sušených húb so smotanou má hlbokú a zároveň jemnú chuť. Smotana dodáva omáčke krémovú konzistenciu a pomáha vyvážiť výraznú chuť húb. Je to jedna z mojich najobľúbenejších omáčok.
Falošná sviečková na smotane
Falošná sviečková na smotane
Výborná falošná sviečková na smotane. Pripraviť si ju môžete napríklad z falošnej hovädzej sviečkovej.
Fašírky v paradajkovej omáčke
Fašírky v paradajkovej omáčke
Fašírky z mletého mäsa v paradajkovej omáčke sú jednoduché a rýchle na prípravu, zároveň však veľmi dobré.
Bravčový perkelt na smotane s haluškami
Domáca krémová omáčka na špagety
Domáca krémová omáčka na špagety Marinara
Krémové, cesnakové a pikantné spojenie. Ideálna večera, ktorú môžete naservírovať svojim blízkym na príjemný večer.
Hlivový perkelt
Bravčová panenka na šťave
Bravčová panenka na šťave
Šťavnatá bravčová panenka na šťave so zeleninou a posypaná gyrosovým korením.
Hovädzie s kôprovou omáčkou
Hovädzie s kôprovou omáčkou
Vynikajúce hovädzie s kôprovou omáčkou. Tradičnýa veľmi chutný recept, ktorý zasýti celú rodinu.
Prečítaj si tiež
Omáčky k mäsu, ktoré si zamiluje celá rodina: Ktorú vyskúšať ako prvú?
Paradajková omáčka, syrová omáčka, hubová omáčka, bešamelová omáčka – to sú najobľúbenejšie omáčky k mäsu a nielen tieto. Poznáme desiatky ďalších, ktoré výborne ladia s kuracím, bravčovým alebo hovädzím mäsom. Parádna inšpirácia na chutné varenie!
Prečítaj si tiež
Tieto omáčky na cestoviny by mal poznať každý domáci kuchár!
Aká omáčka na cestoviny zožne najväčší úspech? My už vieme, že to nebude iba jeden recept. Pripravili sme výberovku s omáčkami, ktoré patria k najobľúbenejším. Nebude chýbať paradajková omáčka, syrová omáčka ani omáčky so smotanovým či cuketovým základom.