Medový krémeš
Ingrediencie
Cesto
- 300 g múka
- 50 g cukor práškový
- 50 g hnedý cukor
- 50 g maslo
- 1 ks vajce
- 1 ks žĺtko
- 1 pl rum
- 1 pl Med
- 1 čl kypriaci prášok
Plnka - Pudingová
- 1 l mlieko
- 160 g Zlatý klas (prášok)
- 80 g práškový cukor
- 20 g Med
- 50 g práškový trstinový cukor
- 4 ks vajce
- 2 pl rum
Plnka - Šľahačková
- 750 ml šľahačka
- 40 g vanilkový cukor
- 3 ks stužovač šľahačky
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti a dáme do chladničky na 1 hodinu.
Z cesta na pomúčnenom papieri na pečenie vytvarujeme obdĺžniky 20x30cm a dáme piecť na papieri na pečenie 8-10 minút pri 180°C.
Pudingová plnka : Oddelíme bielka a žĺtka.
Do misky dáme žĺtka, zlatý klas, med a trstinový cukor. Miešame, aby sa všetky prísady spojili.
Z bielkov a práškového cukru vymiešame tuhý sneh
Dáme zovrieť mlieko. Odoberieme horúce mlieko a pridávame do žĺtkovej zmesi sa stáleho miešania. Stačí približne 1 dcl. Následne žĺtkovú zmes pridáme do zvyšného mlieka a uvaríme hustý puding.
Keď máme puding uvarený, odstavíme z ohňa, pridáme rum a zapracujeme do pudingu. Následne pridávame bielkovú zmes ešte do horúcej zmesi a vymiešame hladký puding.
Ak pripravujeme koláč vo forme, môžeme na plát naniesť puding. Ak koláč nepripravujeme vo forme tak chvíľu počkáme, aby puding vychladol. Následne ho natrieme na plát, aby sme zabránili roztečeniu.
Dáme koláč vychladnúť.
Šľahačková plnka: Do smotany dáme rozpustiť cukor a následne pridáme stužovač. Šľaháme pokiaľ zmes nedrží pevne tvar.
Šľahačku nanesieme na vychladnutý puding a navrch položíme druhý plát. Koláč dáme opäť do chladničky ideálne 8-12 hodín.
Pri servírovaní môžeme posypať cukrom alebo preliať čokoládou. Dobrú chuť :)
P.S. Rum v koláči je jedna z hlavných ingrediencií, ktorú je dosť vo výsledku cítiť. Preto dbajte na kvalitu rumu, aby celá snaha nestroskotala na takejto “maličkosti“. Pre niekoho kto do koláčov nepridáva alkohol je toto nepodstatné, ale ak plánujete pridať UM, radšej to ani nepečte.