Najlepšie jablkové pité
Klasika, ktorá chutí vždy. Fantastický, jednoduchý koláčik plný šťavnatého ovocia v kombinácii s krehkým cestom🙂
Ingrediencie
Cesto
- 600 g hladká múka
- 250 g cukor práškový
- 250 g zmäknuté maslo
- 2 ks vajce
- 1 z citróna kôra citrónová
- 1 bal kypriaci prášok
- 1⁄2 kl soľ
Plnka
- 11⁄2 kg jablká (už očistené)
- 2 dl kryštálový cukor
- 1 bal prášok pudingový vanilkový
- 1 pl škorica mletá
- 2 Balíky cukor vanilkový
Na potretie
- 1 ks vajce
Najnovšie letáky
Postup
V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia, nastrúhanú citrónovú kôru a mäkké maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 20 minút postáť.
Medzitým si očistíme toľko jabĺk, aby sme ich čistú váhu mali 1,5 kg. Polovicu postrúhame nahrubo a druhú polku pokrájame na malé kocky/kúsky. Ďalej potrebujeme vanilkový puding, aby zahustil počas pečenia tú šťavu, čo jablká pustia. Cukor a škoricu si môžete dať podľa chuti, ja som dala ako my ľúbime :-) Čo sa týka plnky, zamiešajte ju až tesne pred plnením, inak vám zbytočne do misky pustí veľa šťavy od cukru. Takto pripravené jablká dáme zatiaľ bokom a zamiešame ich až tesne pred plnením.
Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom na pečenie, upravíme mu okraje a cesto popicháme vidličkou
Na cesto rovnomerne nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali na veľkosť plechu. Potrieme vrch rozšľahaným vajcom a popicháme vidličkou. Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
Pité je krehučké a úžasne šťavnaté!!! Najsamlepšie je ale až o niekoľko hodín, alebo na druhý deň, keď už postálo.
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com