Ako sušiť jablká? Poznáme triky, aby bol výsledok perfektne chrumkavý a zdravý
19. 10. 2022
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Sušené jablká sú skvelou pochúťkou pre každého, kto má rád zdravšie maškrtenie bez výčitiek, naviac plné vitamínov a vlákniny. Práve preto si tentokrát povieme všetko dôležité o tom, ako sušiť jablká, aby si zachovali svoju farbu a výraznú arómu aj po niekoľkohodinovom sušení.
🍏Prečo si pripraviť domáce sušené jablká?
Jablká sú jedným z najdostupnejších druhov ovocia v našich končinách. Rôzne odrody jabĺk dozrievajú od júna až do novembra. Okrem toho sú jablká celoročne dostupné v obchodoch. Sušiť ovocie znamená uchovať dávku vitamínov a minerálov v kompaktnej podobe – a inak tomu nie je ani pri jablkách. Kvalitu doma vysušených plátkov jabĺk máme úplne pod kontrolou a nemusíme sa obávať, že sú dosladzované alebo obsahujú siričitany, tak ako je tomu pri kupovanom sušenom ovocí.
💡Ako využiť sušené jablká?
- Výborne chutia ako večerná zdravá maškrta k televízoru, v obľube ich majú dokonca aj deti na desiatu.
- Spestria raňajkovú kašu či poslúžia ako voňavá vianočná dekorácia.
- Vysušené kúsky jabĺk sa môžu použiť do palacinkového a lievancového cesta alebo na prípravu domáceho chlebíka. Kúsky sušených jabĺk treba pred zamiešaním do cesta na chvíľu namočiť do vody, aby sa stali pružnými. Ich chuť je omnoho intenzívnejšia, ako keď by sme použili kúsky čerstvého jablka.
- Podrvené sušené jablká alebo iba samotné sušené jablčné šupy sú tiež výborným spestrením do čajov.
👉Základná príprava pred sušením
Na sušenie vyberáme jablká zrelé, no ešte stále s dostatočne pružnou dužinou (nie sypké). Najlepšie chutia kyselkavé odrody jabĺk alebo krížené odrody, ktoré možno na prvý pohľad ani nie sú pútavé v konkurencii nablýskaných červených líčok. Chuť sušených plátkov z „krížencov“ je prekvapivo intenzívna a najjablkovejšia. Plody by mali byť samozrejme zdravé. Ak však starostlivo obrežeme pudierané miesta padaviek, výsledok by nemal byť ohrozený.
Jablká pred krájaním umyjeme. Určíme si spôsob krájania jabĺk – na polmesiačky, kolieska s jadrovníkovou hviezdou alebo bez jadrovníka, so šupkou alebo bez nej. Každý z nich má svoje čaro a priaznivcov.
Hrúbka jednotlivých kúskov by mala byť rovnomerná, cca od 2 do 5 mm. Tenké plátky sa usušia rýchlejšie, ale budú na pohľad „papierové“. Hrubšie plátky sa síce budú sušiť dlhšie, ale ich chuť zostane výraznejšia a pri správnom presušení bude pod zubami ten správny chrumkavý pocit.
👁🗨Sušiť jablká so šupkou alebo bez?
Krájanie jabĺk so šupkou je podstatne jednoduchšie. Priamo v šupkách a v tenkej vrstve pod nimi sa ukrýva najviac vitamínov. Avšak, niektoré šupky sú po sušení trochu horkejšie ako dužina.
Jablká sa dajú sušiť aj bez šupky. Výsledok je potom príjemne kyselkavo-sladký. Šupku nevyhadzujeme, oplatí sa usušiť ju zvlášť a použiť podľa chuti do sypaného ovocného čaju.
Zdroj: pxhere.com
✔️Ako sušiť jablká? Tri najobľúbenejšie spôsoby
Jablká máme pripravené, je čas rozhodnúť sa pre spôsob sušenia! Ak ide o odrodu, ktorá má sklony k rýchlemu hnednutiu na vzduchu, namočíme ešte pred sušením plátky jabĺk na 3 minúty do vody s kyselinou citrónovou.
Sušenie jabĺk v elektrickej rúre
Plech vystelieme papierom na pečenie a poukladáme naň plátky jabĺk. Aká teplota je na sušenie jabĺk ideálna? Nechceme jablká spáliť, preto sa odporúča sušiť jablká pri teplote 50 °C. Počas sušenia by mali byť dvierka rúry na kúsok pootvorené, aby z nich mohla unikať prebytočná vlhkosť.
Sušenie jabĺk v sušičke
Sušička potravín je veľmi praktickou výbavou, ktorá ukazuje svoj prínos pri sušení domáceho ovocia, paradajok, paprík, húb a byliniek. Zvyčajne má niekoľko poschodí (dierované sitá), funkciu udržiavania nastavenej teploty, časovač a automatické odvetrávanie. Aj v tomto prípade je vhodná teplota 50 - 55 °C. Ako dlho sušiť jablká v sušičke? To závisí najmä od ich hrúbky – priemerne treba počítať minimálne so 6 - 8 hodinami.
Sušenie jabĺk na vzduchu
Tenké plátky jabĺk preschnú aj celkom prirodzene – na vzduchu. Postačí k tomu rám potiahnutý starou záclonou alebo gázou, aby mohol vzduch prúdiť všetkými smermi rovnomerne. Sito na sušenie umiestnime do teplej miestnosti, napríklad pri radiátor alebo krbové kachle. Plátky budú presušené za 4 - 5 dní.
Zdroj: pxhere.com
⌛️Ako spoznať, že sú jablká správne usušené?
Správne vysušené jablká spoznáme podľa toho, že sú krehké a pod prstami sa lámu. Pri pohľade do prierezu sú vo všetkých miestach rovnako sfarbené, stredová vrstva plátku nevykazuje znaky vlhkosti. Povrch plátkov by mal byť tiež rovnomerne sfarbený. Na zahryznutie sú chrumkavé.
🔎Ako uskladiť sušené jablká?
A na záver jeden trik, vďaka ktorému si sušené jablká udržia výbornú kvalitu. Priamo po dosušení (v rúre alebo sušičke) ich ešte teplé presunieme do vzduchotesne uzatvárateľnej nádoby a okamžite zatvoríme. Aspoň dva dni pohár neotvárame. Ak sa jabĺčka sušili prirodzene na vzduchu, pred uskladnením do pohárov ich krátko zohrejeme v rúre (teplota do max 60 °C) a následne teplé presunieme do pohárov.
🍎Bonus – Obľúbené recepty z jabĺk
Čo s bohatou úrodou jabĺk? Pozri si skvelé voňavé recepty s jablkami. Jeden lepší ako druhý!
Najlepšie jablkové pité
Klasika, ktorá chutí vždy. Fantastický, jednoduchý koláčik plný šťavnatého ovocia v kombinácii s krehkým cestom🙂
Jablkové lievance
Jablkové lievance so zlatistou kôrkou, jemné, s jablkovou vôňou, s malým množstvom múky a veľkým množstvom jabĺk ochutených citrónovou šťavou.
Fit jablkový perník
Pomaly, ale isto sa nám blíži jeseň a recept, ktorý nesmie chýbať v mojom zozname je perník v akejkoľvek podobe. Tentoraz som ho spravila vo fit verzii a s jabĺčkom.
Jablkový koláč s orechmi, hrozienkami a škoricou
Vynikajúci koláčik, ktorý hrá rôznymi chuťami a vynikajúco sa hodí na jeseň.
🍎🍎🍎
Vynikajúce jablkové koláče – Tradičné aj originálne poklady z rodinných kuchárskych kníh