Zdroj: FB: Varenie je radosť
Oškvarkovo zemiakové pagáče
Recept na výborné oškvarkovo - zemiakové pagáčiky, ktoré sa hodia na rodinné posedenia.
Ingrediencie
- 300 g polohrubá múka
- 300 g hladká múka
- 1 kl soľ
- 1 kus vajce
- 120 g maslo
- 250 g uvarené zemiaky
- 200 ml kyslá smotana
- 100 ml vlažné mlieko
- 1 kl kryštálový cukor
- 30 g droždie
- 300 g mleté oškvarky
Najnovšie letáky
Postup
Do misy nasypeme obe múky, rozdrobíme droždie a vlejeme k nej časť z mlieka.
Necháme vzísť kvások.
Keď je kvások aktívny, pridáme k nemu ostatné suroviny.
Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré posypeme múkou a dáme na teplé miesto kysnúť na cca 30 minút.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a potrieme zomletými oškvarkami.
Pravú stranu cesta preložíme do stredu.
Ľavú stranu preložíme na vrchnú časť pravej strany.
Takto vytvorený "závin" znovu potrieme oškvarkami.
Cesto pomyselne rozdelíme na 4 časti.
Spodnú časť ohneme do stredu cesta.
Potom vrchnú časť tiež ohneme do stredu.
Polovicu vzniknutého cesta potrieme opäť oškvarkami a prehneme ho na polovicu.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme na doske odležať 30 minút.
Následne cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a povykrajujeme z neho pagáčiky.
Pagáčiky nakrajujeme nožom, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 10 minút kysnúť.
Nakoniec ich potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 C.
Pagáčiky pečieme zhruba 18 minút.