Oškvarkový kváskový chlieb
Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.
Ingrediencie
Rozkvas
- 100 g ražná celozrnná múka na kváskovanie
- 120 g voda
Cesto
- 600 g chlebová múka
- 330 g voda
- 3 čajová lyžička soľ
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- 150 g špargľa
Najnovšie letáky
Postup
POSTUP: Rozkvas si pripravíme v miske tak, že zmiešame múku, vodu a kvások. Prekryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote 12h kvasiť.
Po 12h pridáme k rozkvasu múku, vodu, soľ a rascu. Premiešame, prikryjeme a necháme kysnúť 3h. Počas týchto 3h cesto 2x premiesime.
Keď je cesto vykysnuté, roztiahneme ho do tvaru štvorca, vložíme oškvarky a vytvarujeme do tvaru bochníka (oválneho alebo guľatého - záleží od tvaru ošatky).
Cesto preložíme do ošatky vysypanej škrobom. A pri izbovej teplote necháme kysnúť ešte 2h.
Trúbu rozohrejeme spolu s prázdnym plechom na 250 stupňov.
Vykysnuté cesto preložíme na plech, narežeme a postriekame vodou. Do spodného plechu, ktorý sa nám rozohrieval v trúbe, nalejeme pohár vody a trúbu rýchlo zatvoríme.
Pečieme na 250 stupňov 15 minút. Potom vyberieme plech s vodou, chlieb opäť postriekame a teplotu stiahneme na 200 stupňov. Pečieme cca 30 minút, až kým chlieb zo spodnej časti znie duto.
Po upečení chlieb prikryjeme utierkou a necháme ochladnúť na mriežke.
SERVÍROVANIE: Vychladnutý chlieb nakrájame a servírujeme s čímkoľvek, čo na chlebíku obľubujeme.
"Chlieb náš každodenný, daj nám dnes."
Komentáre (2)
Mňam, ten vyzerá úžasne! :-) A môžem sa spýtať, koľko dní takýto chlebík vydrží mäkký? Mne sa väčšinou na druhý deň zvrchu zosuší, kôrka stvrdne.
Ďakujem, chutí ešte lepšie, ako vyzerá. Nám chlebík vydrží cca 2 dni, skladujem v utierke a sáčiku. Ešte nám neobschol. :)