Zdroj: Pixabay : Einladung_zum_Essen
Pikantný zemiakový a zeleninový gratin
Tento lahodný gratinovaný zemiak so zeleninou patrí medzi moje obľúbené recepty. Chrumkavá syrová kôrka v kombinácii s aromatickými zemiakmi a chrumkavou zeleninou vytvára jedinečnú explóziu chutí. Tento recept som v mojej kuchyni pripravila už niekoľkokrát a vždy je to hit!
Ingrediencie
- 600 g zemiaky
- 300 g Rôzne druhy zeleniny (napr. mrkva, cuketa, brokolica)
- 100 g Strúhaný syr (napr. gouda alebo ementál)
- 300 ml Krém
- 1 Cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- Pepper
- muškátový oriešok
- 1 PL maslo
Najnovšie letáky
Postup
Pri recepte na gratinovanie zemiakov a zeleniny by ste mali najprv ošúpať zemiaky a nakrájať ich na tenké plátky. Môžete použiť mandolínu, aby ste sa uistili, že plátky sú rovnomerne tenké.
Teraz nakrájajte vybranú zeleninu na malé kúsky. Môžete ju meniť podľa nálady, ale ja osobne uprednostňujem zmes mrkvy, cukety a brokolice.
Potom nakrájajte cibuľu a strúčiky cesnaku. Pri tomto úkone by ste mali byť opatrní, pretože chceme, aby ich jemná chuť v tomto pokrme neprevládala.
Teraz zmiešajte zemiaky, zeleninu, cibuľu a cesnak v zapekacej miske. Dbajte na to, aby bola misa dobre vymastená maslom, aby sa nič nepripálilo.
Smotana sa zohreje na panvici a ochutí sa soľou, korením a muškátovým orieškom. Odporúčam omáčku ochutnať, aby ste sa uistili, že je podľa vašich predstáv.
Teraz zeleninu a zemiaky zalejte smotanou. Uvidíte, že smotana skutočne obohatí chuť zemiakov a zeleniny.
Nakoniec rovnomerne posypte syrom. Zistil som, že chuťovo výrazný syr, ako je gouda alebo ementál, dodá gratinovanej zelenine tú pravú šťavu.
Misu vložte do predhriatej rúry a pečte gratinovaný pokrm pri teplote 200 °C zhora/zospodu približne 45 minút. Syr by mal byť pekne zlatohnedý a zemiakový a zeleninový gratin by mal byť mierne upečený.