Pliecko na svetlom pive s fialovými zemiakmi
Fialové zemiaky. Už ste ich skúsili? Sú zdravšie ako tie bežné, pôsobia protizápalovo a antibakteriálne. Neutralizujú voľné radikály a znižujú riziko srdcových ochorení. Obsah antioxidantov je dva až trikrát vyšší ako u klasických zemiakov.
Ingrediencie
- 21⁄2 kg bravčové pliecko
- 8 strúčiky cesnaku
- rasca
- soľ a korenie
- rozmarín
- oregano
- 3 ks Cibuľa
- 2 dcl svetlé pivo
- 1 kg fialové zemiaky
- 3 ks mrkva
- 2 ks petržlen
- koriander
Najnovšie letáky
Postup
Bravčové pliecko prešpikujeme cesnakom, posolíme, posypeme celou rascou a vložíme do vymasteného pekáča. V pekáči ho obložíme cibuľou, rozmarínom, citrónovým oreganom a podlejeme trochou vody.
Zakryté mäso pečieme na 180°C hodinu, potom ho otočíme a podlejeme pivom. Znova zakryté ho pečieme ďalšiu hodinu, kým nebude mäso mäkké. Tesne pred dopečením ho odokryjeme, vrch posypeme kryštálovým cukrom, aby sa urobila chrumkavá kôrka a dáme na cca 5 minút zapiecť pri funkcii grilu.
Medzitým si očistíme a nakrájame na väčšie kusy fialové zemiaky, mrkvu, petržlen, cibuľu a cesnak. Zemiaky uvaríme v slanej vode a preložíme ich do vymastenej zapekacej misy. Zmiešame so zeleninou, na vrch poukladáme zvyšné vetvičky rozmarínu, oregána a koriandra a dáme na cca polhodinu zapiecť do rúry pri 220°C. Jeden strúčik cesnaku si odložíme a ten potom pretlačíme a zamiešame s už upečenými zemiakmi.
Nehodil sa mi k tomu žiaden šalát, takže ako prílohu sme mali zavárané alma papriky plnené kyslou kapustou. A už vám prajem len Dobrú chuť 😋