REKLAMA

Pravý segedínsky guláš

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, alebo s chlebíkom

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Suroviny

  • 600 g bravčového pliecka Pridané do
  • 4 Lyžice bravčovej masti, lyžice oleja Pridané do
  • 1 ks veľká cibuľa Pridané do
  • 3 veľké hrste kyslej kvasenej kapusty Pridané do
  • 250 ml šľahačková smotana Pridané do
  • 3 strúčiky cesnak Pridané do

Na dochutenie

  • gulášové korenie Pridané do
  • mletá červená paprika Pridané do
  • kurkuma Pridané do
  • mleté čierne korenie Pridané do
  • kmín Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • vegeta Pridané do
  • soľ Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

70 min.
1. Krok

Bravčové pliecko umyjeme, zbavíme mastných častí a nakrájame na kocky. Okoreníme ho gulášovým korením (3 polievkové lyžice) a necháme chvíľu postáť. Môžeme ho nechať odležať cez noc v chladničke, mäsko bude ešte chutnejšie.

2. Krok

Cibuľu si nakrájame na kocky, nemusí byť úplne nadrobno, pretože sa rozdusí a zahustí nám aj samotný guláš.

3. Krok

Do väčšieho hrnca pridáme bravčovú masť alebo olej. K rozohriatému tuku pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Odstavíme. Stiahneme zo sporáka a pridáme 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky. Premiešame. Pridáme nakrájané bravčové kocky, trošku kurkumy (výborná na kĺby), mletého čierneho korenia, vegetu (nemusíme), polievkovú lyžicu celej rasce (môže byť aj drvená), bobkový list. Solíme až na koniec, záleží to od kapusty. Premiešame. Vrátime na sporák a necháme bravčové kocky zatiahnuť (mäso je také do biela). Prikryjeme a necháme pustiť vlastnú šťavu cca 10 minút. Podlejeme hrnčekom horúcej vody a dusíme cca 20 minút. Ak je potrebné, môžeme ešte podliať, mäso má byť zakryté vodou.

4. Krok

Pripravíme si kapustu. Ak je veľmi kyslá, prepláchneme ju. Môžeme ju aj trochu nakrájať, keď sú veľmi dlhé rezance.

5. Krok

K podusenému bravčovému pliecku pridáme kyslú kapustu, môžeme pridať aj šťavu s kyslej kapusty. Záleží to od kyslosti kapusty. Ak je potrebné, podlejeme vodou. Mäso s kapustou by malo byť ponorené v šťave. Dusíme podľa potreby, približne 20 minút. Pridáme roztlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak. Dusíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, aby bolo mäso mäkké, nie rozvarené.

6. Krok

Pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a prevaríme. Ja segedínsky guláš nezahusťujem, obľubujeme taký redší, je to zároveň aj bezlepková verzia. Keď chceme, aby bol hustejší, do smotany pridáme lyžicu hladkej múky, vymiešame, aby sa nevytvorili hrudky a zahustíme. Môžeme doliať podľa potreby vodu, prevariť a dochutiť soľou.

7. Krok

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, najlepšie domácou, alebo aj s čerstvým chlebom. Najlepší je však na druhý deň, keď prejdú všetky chute.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov