Trnkovy džem
Trnky majú špecifickú, trocha nahorklú kyselkavú chut, ale sú neskutočne zdravé a ich hladanie a zbieranie je celkom dobrodruzstvo. Džem sa dá použit aj do omáčok pod mäso.
Ingrediencie
- 1 kg nazbierané trnky
- 1 kg kryštálový cukor
- 0.3 dcl voda
Najnovšie letáky
Postup
Trnky obsahujú dost velké jadierka a pokial neprejdú prvym mrazom, su velmi trpké. Toto vyroešime tym, že ich dáme na pár hodín do mraziaku.
Rozmrazíme trnky a poodtrhame stonky, dame do hrnca a podlejeme vodou.
Varíme do rozvarenia, aby sa jadrá začali samé oddelovat, aspon 2 hodiny.
Prepasírujeme trnky do vedlajšieho hrnca, ja som pretláčala cez sitko, ale niekto používa starú záclonu atd. Chce to trpezlivost.
Do zmesi primiešavame cukor podla chuti, varíme, miešame, nechávame odparit vodu, kym nemame želanú hustotu. Na tanierik možeme nakvapkat zopar kvapiek a po vychladnutí uvidíme, akú máme konzistenciu.
Je to vzácnost, plníme preto do menších pohárikov este horúci džem. Otočíme vrchom nadol, zakryjeme utierkou a po vychladnutí otočíme normálne a hotovo!