:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/V_pX6jx4o_AAgMjZ6B-2/3d6265ec7d2e13286c8e0082be2bf0.jpeg)
Trnkovy džem
Trnky majú špecifickú, trocha nahorklú kyselkavú chut, ale sú neskutočne zdravé a ich hladanie a zbieranie je celkom dobrodruzstvo. Džem sa dá použit aj do omáčok pod mäso.
Ingrediencie
- 1 kg nazbierané trnky
- 1 kg kryštálový cukor
- 0.3 dcl voda
Najnovšie letáky
Postup
Trnky obsahujú dost velké jadierka a pokial neprejdú prvym mrazom, su velmi trpké. Toto vyroešime tym, že ich dáme na pár hodín do mraziaku.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/V_pX6jx4o_AAgMjZ6B-2/0d5d9f616b53fafa23af9b77f58fab.jpeg)
Rozmrazíme trnky a poodtrhame stonky, dame do hrnca a podlejeme vodou.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/V_pX6jx4o_AAgMjZ6B-2/338bcf160bb95b7347c62de5e04fc8.jpeg)
Varíme do rozvarenia, aby sa jadrá začali samé oddelovat, aspon 2 hodiny.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/V_pX6jx4o_AAgMjZ6B-2/c7e35bb69a39cc656331d4d6173f8d.jpeg)
Prepasírujeme trnky do vedlajšieho hrnca, ja som pretláčala cez sitko, ale niekto používa starú záclonu atd. Chce to trpezlivost.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/V_pX6jx4o_AAgMjZ6B-2/ef36b0ff7efa6c57c0590378e527e9.jpeg)
Do zmesi primiešavame cukor podla chuti, varíme, miešame, nechávame odparit vodu, kym nemame želanú hustotu. Na tanierik možeme nakvapkat zopar kvapiek a po vychladnutí uvidíme, akú máme konzistenciu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/V_pX6jx4o_AAgMjZ6B-2/388c283679f9eaf1eb105895e49d63.jpeg)
Je to vzácnost, plníme preto do menších pohárikov este horúci džem. Otočíme vrchom nadol, zakryjeme utierkou a po vychladnutí otočíme normálne a hotovo!
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/V_pX6jx4o_AAgMjZ6B-2/8696552b70e5b1715ee83b8b5f4bdb.jpeg)