:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/6f06502e8db656b4690771d53df2df.jpeg)
Tvarohový koláč s makom a jablkami
Veľmi chutný tvarohový koláč s makom a jablkami. Osobité čaro dezertu dodáva tvarohová hmota, ktorá vďaka svojej jemnej štruktúre nahrádza smotanu.
Ingrediencie
Korpus
- 200 g múka
- 1 čl kypriaci prášok
- 100 g maslo
- 2 žĺtko
- 100 g cukor
Maková drť
- 250 g suchý mak
- 50 g maslo
- 3 žĺtko
- 2 pl krupica
- 4 pl mleté orechy
- 4 vaječné bielka
- 100 g cukor
- štipka soli
Tvarohová plnka
- 800 g syr cottage cheese
- 30 g kukuričný škrob
- 30 g zemiakový škrob
- 50 g cukor
- 150 g maslo
- 50 g kyslá smotana
- 3 žĺtko
- 4 vaječné bielka
- 1 nastrúhaná kôra z citróna
- 1 citrónová šťava
- 100 g hnedý cukor
- štipka soli
Orechové cesto
- 4 veľké vajcia
- štipka soli
- 130 g cukor
- 180 g múka
- 1 čl kypriaci prášok
- 120 g mleté orechy
- 100 ml mlieko
Jablková plnka
- 1 kg postrúhané jablká
- 30 g maslo
- 2 ks želatína
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Príprava korpusu na veľkosť plechu 25x30cm. Zmiešame múku z práškom do pečiva. Následne pridáme maslo.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/8d8ddc87948bfec30d6353cd123738.jpeg)
Zdroj: Youtube
Žltky zmiešame s cukrom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/19c66d446832145cec8729bae0d7ef.jpeg)
Zdroj: Youtube
Zmiešame všetko spolu dohromady a vytvoríme cesto.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/f1cbc0cd6b54d8c724fff6130be2cf.jpeg)
Zdroj: Youtube
Cesto vyvaľkáme
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/758fe52f0ba5cc4ad63687ae2cfb4f.jpeg)
Zdroj: Youtube
A preložíme na plech. Odložíme na chvíľu do chladničky.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/bd7c6a96df909c39a2f720474c120c.jpeg)
Zdroj: Youtube
Medzitým si pripravíme makovú plnku. Najprv podusíme a pomelieme suchý mak. Postupne pridávame žĺtky, maslo, krupicu, vlašské orechy. Všetko spolu vymiešame.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/b0fd129a427d969c9ff4f349ff4443.jpeg)
Zdroj: Youtube
Ďalej si pripravíme tvarohovú plnku. Do misy postupne dávame jednotlivé suroviny na tvarohovú plnku.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/1bcb70b265812d2114a71077a37a97.jpeg)
Zdroj: Youtube
Mixérom vymiešame do hladka.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/3dad62dd2e3e59dc164880d17bf0b7.jpeg)
Zdroj: Youtube
Následne vyšľaháme bielka s cukrom a rozdelíme ju na 2 polovičky, pričom jednu pridáme k makovej plnke a druhú časť k tvarohovej plnke. Každú plnku máme teda vymiešanú vo svojej miske.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/d77d722833e0f0680f98fefd6e1b73.jpeg)
Zdroj: Youtube
Postup ukladania cesta a plniek na plech: 1. cesto, 2. maková plnka, 3. tvarohová plnka. Pečieme pri teplote 180°C cca hodinu. Na spodok rúry vložíme druhý plech s vodou. Koláč po upečení necháme úplne vychladnúť na plechu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/f2286a9a5f58080ddd1899b54b0e2d.jpeg)
Zdroj: Youtube
Ďalším krokom je príprava orechového cesta. V mixéri vyšľaháme vajíčka s cukrom. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/4f992d37682706efc63dbcfd332c35.jpeg)
Zdroj: Youtube
Zapracujeme orechy a prilejeme mlieko.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/81c06d30db97280081c9cade19c2ca.jpeg)
Zdroj: Youtube
Pečieme na 170°C dokým cca 40 minút.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/7e05a4323548bc18d4078bd225425c.jpeg)
Zdroj: Youtube
Príprava jablkovej plnky. Nastrúhané jablká podusíme 10 - 15 minút na masle. Pridáme želatínu a všetko spolu vymiešame.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/432ebc8a6d48b94913f8aa3ba20f23.jpeg)
Zdroj: Youtube
Po vychladnutí natreme na upečený koláč.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/f663b3c26dcbd40724e2b843cafe63.jpeg)
Zdroj: Youtube
Na vrch položíme upečený orechový korpus. Polejeme čokoládou a necháme cez noc v chladničke vychladnúť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/WaSd_HwuotPEAlnGMHRU/ffd72dd71a98b023ed6c55c87cca16.jpeg)
Zdroj: Youtube