Zdroj: Natalia Fedorova from Getty Images
Vianočný perník s medom
Každé Vianoce sa nezaobídu bez vône čerstvo upečených perníkov. Perníčky sú chrumkavé, voňavé a plné vianočného korenia. Môžu byť zdobené polevou alebo poliate čokoládou. Sú ako stvorené na decembrové popoludnie so šálkou horúceho čaju.
Ingrediencie
- 350 g múka
- 125 g maslo
- 1 ks vajcia
- 100 g cukor
- 150 g Med
- 1 čajová lyžička Jedlá sóda
- 2 čajové lyžičky Perníkové korenie
Najnovšie letáky
Postup
Do veľkej misy preosejte múku, pridajte cukor, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Všetko spolu premiešajte.
V strede misky urobte jamku a pridajte med, vajce a maslo. Z ingrediencií vymiesime hladké cesto. Podľa mojich skúseností sa cesto ľahšie miesi, ak je maslo mäkké, preto ho vyberte z chladničky o niečo skôr.
Z cesta vytvorte guľu, zabaľte ju do fólie a vložte do chladničky asi na 2 hodiny.
Po tomto čase cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary. V tomto momente vám môžu pomôcť vaše deti - moje to vždy robili veľmi rady.
Vykrojené koláčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút. Perníčky by mali byť mierne hnedé, ale nie príliš, aby neboli suché.
Hotové perníky môžete ozdobiť polevou alebo čokoládovou polevou, ale rovnako dobre chutia aj bez prídavkov.