Zdroj: Pixabay: RitaE
Výdatná krkovička pečená v rúre
Toto je jeden z mojich najobľúbenejších receptov na príjemnú nedeľnú večeru. Túto výdatnú pečenú krkovičku som robila už niekoľkokrát a zakaždým je to absolútny hit pre rodinu a priateľov. Bravčová krkovička je maslovo mäkká a má úžasne chrumkavú kôrku, vďaka ktorej sa jej nedá odolať. Dúfam, že vám tento recept bude chutiť rovnako ako mne.
Ingrediencie
- 11⁄2 kg Bravčová krkovička
- soľ a korenie
- 2 Cibuľa
- 2 ks mrkiev
- 2 zelerové tyčinky
- 4 strúčiky cesnaku
- 500 ml hovädzí vývar
- 2 bobkové listy
- 4 zväzok rozmarín
- 3 Tablespoon olivový olej
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu krkovičky predhrejte rúru na 180 stupňov. Bravčovú krkovičku výdatne osolte a okorente, čo pomôže vytvoriť chutnú kôrku.
Cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak nakrájajte na hrubšie kúsky. Nepotrebujete dokonalé kocky, pretože tieto ingrediencie sa používajú najmä na dodanie chuti pečeni.
V kastróle rozohrejte olivový olej a krkovičku opekajte asi 5 minút z každej strany, kým nezíska peknú zlatohnedú farbu. Tento krok je dôležitý na zintenzívnenie chuti mäsa.
Vyberte krkovičku z hrnca a pridajte zeleninu. Pražte ju asi 10 minút, kým nezmäkne a nezíska arómu.
Bravčovú krkovičku vložte späť do hrnca, pridajte bobkové listy, rozmarín a hovädzí vývar. Vývar by mal byť približne do polovice krkovičky.
Hrniec prikryte a vložte ho do predhriatej rúry. Pečienku nechajte dusiť približne 3 hodiny. Raz za hodinu odporúčam pečienku otočiť, aby sa rovnomerne upiekla a získala peknú farbu.
Po udusení je krkovička pripravená na vychutnanie. Mala by byť maslovo mäkká a mať fantastickú chrumkavú kôrku. Krkovičku nakrájajte na plátky a podávajte s prílohami, ako sú knedľa, šalát atď.