Ako pripraviť odpaľované cesto bez jedinej chybičky? Toto sú triky od skúsených
9. 2. 2022
5 min. čítania
Máte chuť na nadýchaný dezert ako z cukrárne? Hoci odpaľované cesto považujeme za výzvu, s ktorou sa dokážu popasovať iba najskúsenejší, tentokrát to môže byť inak. Máme pre vás detailný postup, ako pripraviť odpaľované cesto a mini korpusy z neho.
Na odpaľované cesto treba niekoľko nevydarených pokusov a odhodlanie nevzdať sa. Alebo – nájsť si overený postup a nevynechať ani neurýchliť žiadny medzikrok z prípravy. Odpaľované cesto je špecifické svojou nadýchanosťou a krehkosťou zároveň. Je chuťovo jemné až neutrálne, a tak necháva vyniknúť lahodným maslovým, šľahačkovým aj pudingovým plnkám.
📝Odpaľované cesto – základný recept, ingrediencie a postup
Budeme potrebovať:
- 250 ml vody
- 125 g masla
- ½ čajovej lyžičky soli
- 200 g hladkej múky
- 4 - 5 vajec (závisí od veľkosti)
Postup:
- Do hrnca nalejeme vodu, pridáme maslo a soľ. Obsah hrnca privedieme do varu (maslo sa dokonale rozpustí) a odložíme hrniec zo sporáka.
- Do hrnca vsypeme hladkú múku a vareškou miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja do jednotnej zmesi.
- Teraz prichádza na rad fáza odpaľovania. Hrniec vrátime na sporák a cesto niekoľko minút sústavne premiešavame na miernom ohni. Cesto je hotové v momente, akonáhle je krásne lesklé, pevné a vyformované do úhľadnej “kôpky”. Môže to trvať 4 – 6 minút. Cesto, ktoré je správne odpálené, zanechá na dne hrnca tenkú bielu vrstvu a vareška v ňom stojí.
- Hrniec odložíme zo sporáka a necháme cesto vychladnúť. Samotné chladnutie urýchlime tak, že cesto preklopíme z hrnca do sklenenej misky.
- Na rad prichádza ďalší dôležitý krok - primiešavanie vajec. Vajce jedno za druhým vmiešame postupne do ešte mierne teplého odpaľovaného cesta (ručne alebo za pomoci kuchynského robota). Zmení tak svoju konzistenciu a stane sa redším. Keďže si v sebe drží časť tepla, bude sa s ním dobre pracovať.
- Cukrárske vrecko naplníme odpaľovaným cesto. Najlepšie sa pracuje s pogumovaným vreckom, v ktorom sa odpaľované cesto ľahko posúva a zároveň sa jednoducho čistí. Použijeme zrezaný alebo vykrojený hrot, podľa toho, aké tvary a aký výsledok chceme získať.
- Na plech kvapneme niekoľko kvapiek oleja a zľahka ho rozotrieme po celej ploche. Zabránime tak pripaľovaniu koláčikov o plech. Použiť môžeme aj papier na pečenie. Papier na pečenie si však zafixujeme v rohoch, aby sa papier pri tvarovaní kúskov nešmýkal a nenarobil zbytočné škody.
- Venčeky, guľky alebo veterníky? Medzi jednotlivými kusmi nechávajte dostatok miesta, aby mohli pekne podrásť a nelepili sa o seba navzájom.
- Jedným z tajomstiev dobrého výsledku je teplota v rúre. Rúru vyhrejeme na 210 – 220 °C. Pri tejto vyššej teplote necháme minikorpusy piecť približne 10 minút. Potom teplotu znížime na 170 - 180 °C a ďalej dopekáme. Pravidelne sledujeme farbu kúskov. Akonáhle sa začnú farbiť do zlatista, pečenie sa blíži ku koncu.
- Jeden z kúskov vyberieme a nožíkom prekrojíme. Na nožíku nesmie zostať cesto. Ak je nožík mokrý, plech ešte pár minút ponecháme v rúre.
💡Trik, ktorý sa oplatí poznať
Počuli ste už o tom, že plech s odpaľovaným cestom treba pred pečením pokropiť vodou? Áno, je to tak. Po tom, ako cukrárskym vreckom vytvarujete jednotlivé kusy na plechu, môžete ich jemne pokropiť vodou. Ideálne, ak máte po ruke rozprašovač s vodou. Po vložení do vyhriatej rúry sa voda zmení na paru a pomôže veterníkom alebo venčekom krásne vyrásť. Zároveň však v rúre vznikne para. Po prvých desiatich minútach preto pootvorte rúru na pár centimetrov a nechajte paru uniknúť.
📌Náš tip: Odpaľované cesto aj na slano
Určite viete vymenovať niekoľko druhov sladkých dezertov, kde hrá hlavné slovo odpaľované cesto. Sladké maslové plnky, jahodové plnky, karamelové plnky, ale aj nugátové alebo čokoládové plnky v spojení so šľahačkou vytvárajú dokonalé kombinácie, ktoré očaria malých aj veľkých. Pri dodržaní základnej receptúry však získate chuťovo neutrálne cesto, ktoré je ako stvorené na slané jednohubky. Výbornou plnkou sú nadýchané syrové krémy (napríklad so syrom s modrou plesňou, s bryndzou) a tiež aj lososové a šunkové peny.