Ako upiecť kura do chrumkava? S týmto návodom bude vždy perfektné!
21. 10. 2021
6 min. čítania
„Vzal som si ju, lebo vie upiecť kura do chrumkava,“ preriekol sa raz náš vtipkujúci kamarát. Zaútočiť na srdce vyvolených cez chuťové poháriky je osvedčená taktika. Skúsite to aj vy?
Ako dlho má byť kura pečené, že ktokoľvek ho ochutná, vyjaví vám svoje city na počkanie? Opášte si zásteru a pustite sa s nami do varenia. Poradíme vám postupy najlepších kuchárov.
💡Ako upiecť kura
Tak ako všetko, čo má blízko k dokonalosti, aj perfektne do chrumkavé upečené kura potrebuje hlavne váš čas. Čas na prípravu a čas na pomalé pečenie. Kuchyňou sa začne šíriť vône a všetci sa budú zvedavo pýtať, kedy to už bude hotové. Aj vám sa už zbiehajú slinky.
Základný postup pri príprave pečeného kuraťa je vždy rovnaký:
- Kura vyumývajte a osušte.
- Vyberte drobky a skontrolujte, či kura nemá krk. Krk je potrebné odstrániť.
- Ak je na kurati kostrč, tiež ju odstráňte, aj prebytočnú kožu naokolo.
- Odstrihnite konce krídel približne v mieste kĺbu. Pri pečení by mohli prihorieť, lebo sú oproti ostatnému mäsu príliš tenké.
- Ak sú na koncoch stehenných kostí chrupavky, urobte okolo každej kruhový rez a odstráňte ju. Mäso a koža sa pri pečení stiahne a odhalí kosť. Pri servírovaní to vyzerá pekne.
- Kura nasoľte, nakoreňte podľa vybraného receptu a uložte na pekáč prsiami smerom nahor.
- Kura podlejte vodou (600 ml), alebo podľa vášho receptu vínom s vodou (300 ml + 300 ml).
Pri akej teplote piecť kura? To záleží od veľkosti kuraťa aj od nádoby, v ktorej ho pečiete:
- Ak použijete nádobu bez vrchnáka, odporúčame vám pečenie mäsa pri nízkej teplote, okolo 200 °C. Inak sa koža veľmi rýchlo prepečie, alebo dokonca na nej vzniknú bubliny, ale vo vnútri môže kura byť surové. Počítajte približne 25 minút pečenia na každých 500 g váhy. Nezabudnite kura pravidelne polievať výpekom. Ak sa výpek príliš rýchlo odparuje, prilejte trochu horúcej vody.
- Ako dlho sa pečie kura v zakrytej nádobe? Vrchnák alebo alobal udržia všetku paru vznikajúcu pri pečení vo vnútri nádoby, čo napomáha rovnomernému a rýchlejšiemu uvareniu mäsa. Zakryté kura pečte pri teplote 200 °C. Počítajte približne 20 minút pečenia na každých 500 g váhy. Potom kura odkryte a pečte ďalších 20-30 minút, až kým bude je koža krásne do chrumkava prepečená. V tejto fáze ho polievajte výpekom.
Kura s bylinkovým maslom
Tento recept na hriešne maslové kura by sme vám asi nemali prezradiť. Už nikdy nebudete chcieť piecť kura inak. Maslová krehkosť a chrumkavosť je viac ako návyková! Každý kuchár vám potvrdí, že nositeľom chuti je tuk. Nasekajte dve hrste byliniek (výborný je estragon, rozmarín, tymián alebo koriander), osoľte, okoreňte a pridajte k nim kocku zmäknutého masla. Vystretými prstami a dlaňou vojdite pod kožu na kuracích prsiach a postupne ju oddeľujte od mäsa. Do takto vzniknutej kapsičky poriadne nahrubo rozotrite bylinkové maslo. Zvrchu kura nasoľte a nakoreňte, potrite olejom. Dobre ho rukami vmasírujte do kože kuraťa. Olej zabráni rýchlemu prepaľovaniu masla pri pečení.
Pečené kura s plnkou
Klasikou v slovenských kuchyniach je kura s plnkou z rožkov, vajec, kuracej pečienky a hrsťou zelených vňatí. Naplní sa ňou vnútro kuraťa. Ak ste plnky zarobili priveľa, zmes môžete zabaliť do potravinovej fólie a vyformovať do tvaru valčeka. Valčeky plnky povarte vo vriacej vode cca 15 minút. Ak máte radi chrumkavé nielen kura, ale aj plnku, pridajte ju ku kuraťu na posledných 10 minút pečenia. Toto je nedeľa doma, toto je nedeľa u starej mamy!
Plnka trochu inak
Zaujímavé obmeny plnky sú rôzne zmesi zo strukovín, najmä z bielej fazule alebo cíceru. Inšpirujte sa mexickou kuchyňou a dajte plnke poriadne pikantný čili papričkový náboj. Pripravte ju na panvičke: Osmažte cibuľku, pridajte na kocky pokrájanú klobásku, lyžicu rajčinového pretlaku, nasekajte jednu, dve chilli papričky, nastrúhajte kôru z jedného citróna, pridajte uvarenú bielu fazuľu alebo cícer a osoľte a okoreňte podľa svojej chuti. Plnkou dobre pozatláčajte dovnútra kuraťa. Aby pri pečení nevypadávala vložte nakoniec do kuraťa celý citrón. Vôňa a štipľavá chuť plnky sa rozvinie do celého kuraťa.
Kura marinované v jogurte
Zdravší protipól ku kope masla pod kožou je marináda na kura z jogurtu. Do bieleho jogurtu pridajte tri strúčiky nastrúhaného cesnaku, za lyžičku soli, korenia, mletej rasce, horčice a nakoniec nasekajte čerstvý tymián alebo oregáno. Kura pred marinovaním môžete naporcovať. Mäso položte do nádoby a nahrubo natrite jogurtovou marinádou. Nádobu zakryte potravinovou fóliou. Nechajte odpočívať v chladničke aspoň dve hodiny. Čím dlhšie si hovie kura v marináde, tým viac je nasiaknuté jej chuťou a tým viac je mäsko po upečení krehké. Toto mäsko si k sebe pýta zemiaky pečené aj so šupkou a príjemne kyselkavý paradajkovo-cibuľový šalát. Aj vy si to myslíte?
Ak hľadáte nápady na ďalšie originálne marinády pozrite si naše recepty z kuracích pŕs.
Inšpiruj sa / Recepty z kuracích pŕs
Indické kura
Pripravte si pikantnú pastu na kura, potrebujete na to mažiar a tĺčik. Dajte doň tri strúčiky cesnaku, rovnaké množstvo zázvoru, dve tri nasekané chilli papričky, pol lyžičky čierneho korenia, škorice, kurkumy, nového korenia, čerstvú koriandrovú vňať, šťavu z polky citróna a dve-tri lyžice kokosového oleja. Tlčikom všetko dobre roztlačte a rozmiešajte. Stehná priečne narežte, aby sa pasta dostala aj do hĺbky a aby sa lepšie prepiekli. Doprajte kuriatku kvalitnú masáž, potrite ho pastou zvonka aj zvnútra. Ak nechcete, aby vás od chilli štípali prsty, použite pritom rukavice. Kura upečte podľa základného receptu, prípadne na spodok pekáča vložte na polky prekrojené cibule. Pri každom súste sa ocitnete kdesi v oriente, za to vám ručíme.
Medové kura
Predstavte si chilli pastu a med, pridajte soľ, limetkovú šťavu a rybaciu omáčku. Áno, tento raz sme zablúdili v sladkokyslej ázii. Potrite štetcom vrch aj vnútro kuraťa a vložte doň na polky prekrojený citrón a limetku. Jemné, svieže, s miskou jazmínovej ryže a do polosurova osmahnutých jarných zelenín splní vaše cestovateľské gurmánske sny.
📖Omáčky a salsy k pečenému kuraťu
Ste v kuchyni klasik, alebo radi skúšate niečo nové? Ak čakáte návštevu a chcete servírovať pečené kurča, vyskúšajte to inak! Ako upiecť kura už viete. Podávajte k nemu paradajky, papriky, ľadový šalát a niekoľko druhov dresingov a salsy. Dresing pripravte z bieleho jogurtu a na drobno nasekanej cibule, paradajky a papriky, na ochutenie stačí soľ, korenie a citrón. Další jednoduchý jogurtový dresing dostanete zmiešaním jogurtu a prelisovaného cesnaku. Do tretice primiešajte do jogurtu vaše obľúbené bylinky. Na pikantnú salsu potrebujete rybaciu omáčku, chilli, zázvor, nasekanú šalotku, soľ, korenie, limetkovú šťavu. Čerstvá vňať koriandra urobí so salsou zázraky.
⭐Rady pre dokonale upečené kurča
- Aby si kura zachovalo šťavnatosť, počas pečenia ho pravidelne polievajte výpekom. Na podliatie kuraťa môžete použiť vodu, víno alebo mlieko.
- Kožu na kuracích stehnách môžete narezať niekoľkými rezmi, aby na nej pri pečení nevznikali bubliny. Narezaná koža sa lepšie prepečie a marináda, či korenia vniknú hlbšie a prevoňajú mäso nielen na povrchu.
- Koľko sa pečie kura? Každé kura je inak veľké a aj keď dodržíte čas daný receptom, nemusí byť ešte dobre prepečené. Urobte kontrolný rez medzi stehnom a telom kurčaťa a presvedčte sa, že mäso v tomto mieste už nie je ružové a surové.
- Čo robiť, aby sa vám kurča neprilepilo o dno nádoby, napriek tomu, že ste ho podliali vodou, či vínom? Rozkrojte dve cibule alebo dve hlavičky cesnaku aj so šupkami na polovice a položte ich pod kura. Pri pečení ho prevoňajú a zároveň oddelia od dna nádoby. Pripravte z výpeku a pečených zelenín jedinečnú omáčku na poliatie mäsa.
- Ak nemáte nádobu s vrchnákom a chcete docieliť rovnomerné prepečenie kuraťa, zviažte ho pomocou kuchynskej nite. Zviazaním pritlačíte kuracie stehná a krídla k telu. Kura si zachová pekný tvar, stehná pri pečení neodpadnú od tela a koža stenčená pečením sa nepotrhá.
📌Ako využiť zvyšky z kurčaťa
Nezjedli ste kurča celé? Máte postarané o obed a večeru na ďalší deň! Oberte všetko zostávajúce mäso, s kôpkou zelenín vyčarujete svieže rizoto alebo kuskus, naplníte ním wrapy. Kosti a zvyšky výpeku môžete využiť na prípravu gurmánskeho kuracieho vývaru. Môžu vás inšpirovať naše recepty z pečeného kuraťa.
Pečené kurča na masle s horčicou
Výborný nedeľňajší obed v podobe pečeného kurčaťa na masle s horčicou. Servírovať môžeme s varenými zemiakmi a kyslou uhorkou.
Našli ste rady, ktoré ste hľadali? Kedy najbližšie sa pustíte do prípravy pečeného kuraťa? Napíšte nám do komentárov, či sa vám podarila chrumkavá kožka a aké finty ste pritom použili.