Ako uvariť brokolicu do chrumkava? S týmto trikom bude chutiť vynikajúco
10. 4. 2022
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Poznať spôsob, ako uvariť brokolicu, sa oplatí! Nielenže bude brokolica chrumkavá a krásne zelená, zároveň si v sebe uchová množstvo cenných živín, ktoré ju právom zaraďujú medzi superpotraviny.
🥦Prečo jesť brokolicu?
Brokolica bola kvôli nutričnému zloženiu dlho propagovaná ako jedna z najzdravších druhov zeleniny a súčasné vedecké poznatky jej pozíciu iba potvrdzujú.
Je bohatá na vlákninu, ktorá prospieva tráveniu a zdraviu čriev. Obsahuje vitamín C nevyhnutný pre správne vstrebávanie železa, a tiež zásobuje telo cennými antioxidantmi s protizápalovými a protirakovinovými účinkami. Je možno prekvapením, že brokolica patrí medzi skvelé zeleninové zdroje vápnika. Ako kľúčový minerál je nevyhnutný pre budovanie silných kostí a udržanie optimálnych hodnôt krvného tlaku.
👩🍳Ako pripraviť brokolicu?
Brokolici sa jednoducho nedajú uprieť jej benefity. Avšak, aj napriek pozitívnym účinkom, rozdeľuje ľudí na dva tábory. Kým jedna skupina brokolicu zbožňuje a dokáže ju zakomponovať do množstva receptov, druhá skupina si k brokolici nenašla vzťah. Môže za to zrejme niekoľko nevydarených stretnutí s brokolicou z detstva, najmä zo školskej jedálne. Brokolica je síce krásne zdravo zelená, no dlhým varením a nevhodným spôsobom prípravy rapídne stráca zo svojich kvalít. Nielenže dochádza k strate väčšiny minerálov a vitamínov, brokolica sa mení na hnedo-zelenú blatovú hmotu nevábivej chuti.
- Otázka teda znie: Ako uvariť brokolicu do chrumkava? Ako uchovať jej zelenú farbu?
Poznáme kuchársku metódu, ktorá dokáže brokolicu premeniť na kulinársky skvost bez straty chuti, farby a nutričných hodnôt. Blanšírovanie.
Pri príprave receptov z brokolice sa totiž treba vyhnúť dlhým a nešetrným teplotným úpravam. Výnimku ma azda iba brokolicová polievka, kde sa živiny z brokolice vyluhujú do vody, z ktorej sa stane neskôr polievka. Síce sa neuchovajú všetky, no straty nebudú tak radikálne, ako keď sa voda iba vyleje do drezu.
💡Ako brokolicu blanšírovať?
- Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, hlúb odložíme bokom alebo ho nakrájame na menšie kúsky.
- Surovú nakrájanú brokolicu premyjeme pod tečúcou studenou vodou.
- Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu. Keď začne vrieť, osolíme ju.
- Najskôr do vriacej vody vložíme nakrájaný hlúb. Je tvrdší, preto potrebuje pobudnúť vo vode o chvíľku dlhšie. Potom stredové časti hlávky brokolice. Nakoniec vkladáme najmladšie a najmäkšie kúsky z jej krajov (charakteristické brokolicové ružičky).
- Brokolicu povaríme na miernom ohni 4 - 5 minút.
- Za ten čas si pripravíme cedník a druhý hrniec alebo misku so studenou vodou.
- Po uplynutí času brokolicu scedíme a okamžite schladíme v studenej vode. Takto si zachová svoju žiarivú zelenú farbu a zostane príjemne chrumkavá! Blanšírovanie je vhodné aj pre ďalšie druhy zeleniny, pri ktorých chceme zachovať farbu a živiny (hrášok, zelená fazuľa, mrkva, karfiol, …).
Zdroj: pixabay.com
🥗Ako dlho variť brokolicu?
Jednou z najčastejších chýb, ktorá mení brokolicu na nevábnu hmotu, je príliš dlhé varenie. Základom je vložiť rovnomerné kúsky už priamo do vriacej vody a následne (po parminútovom varení) ich rýchlo zachladiť.
Ak potrebujeme do receptu vizuálne pekné zelené kúsky, nikdy nezačíname brokolicu variť v studenej vode. Stačí chvíľa nepozornosti a môže sa prevariť až príliš.
Čas varenia brokolice vo vode však závisí od samotnej veľkosti kúskov. Väčšie kusy môžu vo vriacej vode pobudnúť až 10 minút. Dôležité je vkladať do hrnca rovnako veľké kusy, aby sa nestalo, že veľké zostanú nedovarené alebo naopak - menšie sa stihnú rozpadnúť.
Chceš uvariť brokolicu na pare? Ak použiješ parný hrniec, počítaj s časom prípravy 10 - 15 minút.
✅Je brokolica vhodná pri chudnutí? Koľko má kalórií?
Na 100 g brokolice pripadá iba 36 kalórií (152 kJ). Áno, brokolica je teda vhodnou potravinou pri chudnutí a diétnych jedálničkoch. Naviac, obsahuje až 90 % vody a iba 0,2 g tuku.
V 100 g brokolice sa ukrýva 4 - 5 g vlákniny, čo je dobré nielen pre zdravšie trávenie, ale aj dlhší pocit sýtosti. Pri príprave obeda alebo večere stav na ľahšiu prirodzenú úpravu (minimum olejov) a nakombinuj brokolicu s kvalitnými bielkovinami. O to dlhšie sa ti bude vyhýbať chuť na maškrtenie.
💚Obľúbené recepty z brokolice
Už vieme, ako brokolicu uvariť! Teraz je čas tento poznatok zúžitkovať do podoby výborného jedla.
Medzi TOP recepty z brokolice patrí určite brokolicová polievka, zapekaná brokolica so zemiakmi či karfiolom. Výborné sú brokolicové lievance a placky. Zelené ružičky blanšírovanej brokolice sa budú perfektne vynímať v šalátoch a s cestovinami. Aby sme nezostali len pri slovách, pozri si našu kategóriu Recepty z brokolice.
Pre inšpiráciu z nej vyberáme niekoľko výborných receptov. Dobrú chuť!
Krémová fit brokolicová polievka s cícerom
Vynikajúca krémová fit brokolicová polievka s cícerom, ktorú pripravíš veľmi rýchlo a jednoducho. My ju máme radi bez smotany, tento recept je naozaj výborný, odporúčame vyskúšať :)
Zapekaná brokolica so syrom
Najchutnejší spôsob ako si pripraviť zeleninu je ju zapiecť. To platí aj v prípade brokolice. Takto zapečená brokolica je vhodná ako večera alebo aj príloha k niečomu inému.
Jednoduchý brokolicový nákyp s karfiolom
Hladáte jednoduché a rýchle zeleninové jedlo? Vyskúšajte tento brokolicovo - karfiolový nákyp.
Cestoviny s citrónovo zázvorovou omáčkou
Jednoduchý, chutný obed. Chutí skvele aj vo vegetariánskej verzii bez šunky.