Ako vyšľahať šľahačku? Chce to správny postup a niekoľko dobrých tipov

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Toto je detailný postup, ako vyšľahať šľahačku a predísť najčastejším chybám pri jej príprave. Krok za krokom k lahodnej a nadýchanej domácej šľahačke, ktorá je skvelá k palacinkám, do ovocných pohárov, no aj na zdobenie či plnenie dezertov.

REKLAMA

Krátky prehľad:

⭐Správny výber smotany na šľahanie

Na poctivú domácu šľahačku sa najlepšie osvedčila smotana na šľahanie s obsahom tuku minimálne 33 %, ideálne až 40 %. Čím viac tuku, tým lahodnejšia chuť šľahačky. Vďaka vyššiemu obsahu tuku si hotová šľahačka dlho udrží svoju stabilitu.

👉Ideálna teplota šľahačky aj pomôcok na šľahanie

Okrem výberu kvalitnej smotany na šľahanie s vysokým obsahom tuku, je dôležitá aj teplota smotany pred šľahaním. Nesmie byť vyššia ako 8 °C, preto by smotana nemala postávať na kuchynskej linke. Z chladničky ju treba vybrať tesne pred šľahaním. Vychladené by mali byť aj pomôcky na šľahanie – misa, šľahacie metličky, lyžica, …

💡Ako vyšľahať šľahačku mixérom?

Pri šľahaní šľahačky sa zíde výpomoc kuchynského robota alebo ručného elektrického mixéra s nadstavcami na šľahanie. Moderný kuchynský robot jednoducho vymieša šľahačku, krémy, nadýchané piškótové cestá a vymieša aj hutné kysnuté cestá. Je všestranný a osloví výkonom. Práve výkon a rýchlosť jeho práce sú pre kvalitu šľahačky neraz osudné. Prečo?

Stačí chvíľka nepozornosti a kuchynský robot, ktorý pracuje takmer samostatne, šľahačku prešľahá a zostane hrudkovitá. Aj z tohto dôvodu je ideálnou voľbou ručný elektrický mixér. Disponuje niekoľkými rýchlostnými stupňami a pri práci s ním sme stále vizuálne v kontakte s obsahom nádoby. Môžeme pozvoľna zvyšovať rýchlosť šľahania a kontrolovať konzistenciu budúcej šľahačky. Ako na to?

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

  • Smotanu na šľahanie nalejeme do nádoby s dostatočne vysokým okrajom. Hotová šľahačka je totiž nadýchaná a zaberie minimálne dvojnásobný objem.
  • Na šľahanie zvolíme nadstavce na šľahanie alebo metličku na šľahanie. 
  • Smotanu začneme šľahať najskôr pomaly. Bude mierne fŕkať okolo, preto je dobré mať po ruke aj kryt na nádobu. 
  • Hneď, ako sa do nej začínajú dostávať vzduchové bublinky, rýchlosť šľahania pozvoľna zvyšujeme. Šľahačku netreba šľahať na maximálnom výkone, zvyčajne ju krásne vypracuje už 3. až 4. stupeň z 5.
  • Sústavne kontrolujeme vzhľad šľahačky. Akonáhle v nej šľahací nástroj zanecháva stopy, sme len malý krok od ukončenia. 
  • Šľahačku nikdy nešľaháme dlhšie, než je potrebné. Začne sa totiž zrážať a hrudkovieť – vzniká z nej maslo. Síce je lahodné a domáce, ale v dezertoch nevynikne tak, ako nadýchaná šľahačka.
REKLAMA

Dokonalý domáci recept na šľahačku

Tammers

Nič sa nevyrovná krémovosti a sviežosti domácej šľahačky!

Zobraziť recept

👌Ako vyšľahať šľahačku ručne (bez mixéra)?

Bude to pracnejšie, ale áno – smotanu s vysokým percentom tuku určenú na šľahanie možno premeniť na šľahačku aj pomocou ručných nástrojov. Napríklad ručným šľahačom s metličkou a kľukou, šľahačom s výmennými dierkovanými diskami alebo celkom prekvapivo – pomocou zaváracieho pohára s viečkom

Do čistého zaváracieho pohára nalejeme smotanu na šľahanie, pohár uzatvoríme viečkom a intenzívne ním trasieme dovtedy, kým zo smotany nevznikne šľahačka. Nie je taká dokonalá ako šľahačka vytvorená šľahačom, no z času na čas sa tento jednoduchý postup na rýchlu domácu šľahačku môže zísť.

Ovocný pohár so šľahačkou

Iwa

Ovocný pohár so šľahačkou je pre mňa vždy skvelým riešením, keď mám chuť na niečo sladké, ale zároveň chcem, aby to bolo svieže a ľahké.

Zobraziť recept

📝Otázky a odpovede o príprave šľahačky

Čo robiť, aby bola šľahačka tuhá a držala na torte? Kedy do nej pridať cukor, stužovač, kakao či iné farbivo? Na tieto otázky máme pripravené rýchle odpovede. Nech sa páči…

Kedy dať do šľahačky cukor?

Kvalitná domáca šľahačka, ktorá sa pridáva k sladkému ovociu alebo na sladké vafle, cukor nepotrebuje. Určite však zapracovanie cukru znesie. Cukor do smotany na šľahanie nepridávame na začiatku, inak oťažie a nebude sa s ňou dobre pracovať. Je lepšie prisypať cukor až vtedy, keď už šľahačka získava správnu hustotu. Po krátkom vyšľahaní sa cukor rozpustí a spojí so šľahačkou.

Ovocný koláč so šľahačkou

Iwa

Recept na sladký a zároveň svieži ovocný koláč so šľahačkou.

Zobraziť recept

Kedy dať do šľahačky stužovač?

Niekedy sa nedarí, tak ako by sme očakávali. A vtedy prichádza na scénu stužovač do šľahačky, ktorý ju dlhšie udrží v pevnom stave. Na okamžite zjedený ovocný pohár netreba používať stužovač, no pri príprave plnky do torty môže najmä v teplejších mesiacoch dobre poslúžiť. Pridáva sa do smotany ešte pred šľahaním – podľa návodu na použitie.

REKLAMA

Šľahačková plnka do torty

lucia.priedhorska

Rýchla šľahačková plnka do torty a koláčov.

Zobraziť recept

Kedy pridať do šľahačky kakao/farbivo?

Podobne, ako pri doslaďovaní cukrom – teda vo fáze, kedy už šľahačka začína chytať správnu konzistenciu, no ešte nie je úplne hustá.

Karamelová šľahačka

Iwa

Postup na prípravu karamelovej šľahačky, ktorá sa používa do rôznych dezertov a tort, napríklad do veterníkov a krémešov.

Zobraziť recept

Ako vyšľahať šľahačku s mascarpone?

Na tento mimoriadne obľúbený a pri dezertoch aj všestranne využiteľný sladký krém odporúčame pozrieť nasledujúci recept a postup prípravy.

Krém z mascarpone a šľahačky

Iwa

Recept na pevný krém z mascarpone a šľahačky, ktorý sa hodí do tort alebo koláčov.

Zobraziť recept

Koľko vydrží hotová domáca šľahačka?

Doma pripravená šľahačka je vhodná predovšetkým na okamžitú spotrebu. Čerstvá chutí najlepšie. Čím dlhšie zostáva v miske, tým viac zo svojej stability stráca a „zvetráva“. Ak je správne pripravená, zvládne približne 6 hodín v chladničke.

Gaštanové pyré so šľahačkou

Iwa

Recept na chutné gaštanové pyré so šľahačkou, ktoré sa hodí ako sladká bodka po dobrom obede.

Zobraziť recept
REKLAMA

Ako vyzerá prešľahaná šľahačka? A ako sa tomu vyhnúť?

Po prešvihnutí času šľahania sa v šľahačke začínajú tvoriť hrudky a má čoraz bližšie k maslu. Vyhnúť sa tomu dá iba sústavnou kontrolou pri šľahaní.

Niektoré gazdinky prešľahanú šľahačku krátko zahrejú, dajú opätovne zachladiť a až neskôr sa znova pustia do šľahania. Výsledok však aj napriek snahe nemusí byť najlepší…

Malinová torta so smotanovo - šľahačkovým krémom

Angelika

Piekla som viac druhov zákuskov, ostal mi jeden plát korpusu. Po inventúre v chladničke vznikla táto torta 🤭.

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA