Ako na zaváranie broskýň? Detailný postup, rady a tipy, ako to zvládnuť na 1*
31. 8. 2022
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Zavárané broskyne patria k najobľúbenejším sladkým kompótom. Samotné zaváranie broskýň je pritom jedno z najľahších a s veľkým úspechom si naň môžu trúfnuť aj začiatočníci. Pripravili sme praktický návod „Ako zavariť broskyne“ – doplnený o rady a tipy, ktoré pre ten najlepší výsledok.
Zavárané broskyne sú mimoriadne chutnou spomienkou na leto. Už tradične sa podávajú k nedeľnému obedu s kuraťom a ryžou. Výborné sú tiež v broskyňových zákuskoch a broskyňových koláčoch s posýpkou. Ako chutné ovocné spestrenie sa hodia do pudingových pohárov, nepečených dezertov, do žemľovky aj ryžového nákypu. Nezaškodí si preto na zimu pripraviť už teraz niekoľko pohárov do zásob.
🍑Aké broskyne sú vhodné na zaváranie?
Na zaváranie vyberáme broskyne s optimálnou zrelosťou. Také, ktoré už nie sú zelené ani tvrdé, ale zatiaľ je ich dužina dostatočne pevná, aby sa sterilizáciou (tepelnou úpravou) nerozvarila. Správnu zrelosť spoznáme podľa toho, že plody idú jednoducho odtrhnúť zo stromu, po ľahkom stlačení sa na šupke neobjavia preliačiny ani fľaky, a predovšetkým - kôstka sa po prerezaní dá jednoducho vybrať.
Na zaváranie vyberáme iba plody zdravé, bez známok prezretia a poškodení. Ak sa v debničke aj objavia mäkké kusy, dajú sa spracovať do broskyňového džemu alebo do rýchleho koláča, ktorý určite urobí veľkú radosť.
👉Dôkladná príprava je polovicou úspechu
Na zaváranie broskýň budeme potrebovať:
- čisté, nepoškodené, vysterilizované zaváracie pohára rovnakého objemu (obľúbené sú tradičné 7 dcl pohára)
- vysterilizované, nepoškodené viečka
- sladký cukrový nálev
- očistené broskyne zbavené kôstok
Zlaté pravidlo zavárania hovorí, že ak chceme mať chutné zaváraniny, mali by sme do pohárov po sladkých kompótoch zavariť opäť sladký kompót a do pohárov, v ktorom bolo minulú sezónu lečo, čalamáda či pretlak, zase zaváraniny zo zeleniny. Nestane sa potom, že sa prenesú pachy, ktoré neraz pokazia celú várku. To isté platí aj pre viečka, ktoré sú viac náchylné udržiavať v sebe rôzne arómy.
- Broskyne umyjeme zľahka novou hubkou, aby sme ich zbavili jemných chĺpkov a nečistôt.
- Prepolíme ich ostrým nožom po stredovej línii, uchopíme broskyne oboma rukami a zľahko pootočíme polovicami proti sebe.
- Jedna časť sa uvoľní, z druhej špičkou noža vylúpneme kôstku.
- Po prepolení ich opatrne ukladáme do misy so studenou vodou, v ktorej je trochu kyseliny citrónovej. Zabránime tak hnednutiu a rýchlej oxidácii na reze.
Zdroj: tastelist.sk
📌Nálev na zavárané broskyne
Na základný cukrový nálev budeme potrebovať:
- 350 - 400 g kryštálového cukru na 1 liter vody
Cukor nasypeme do hrnca s vodou a začneme s ohrievaním, kým sa cukor neropustí. Následne necháme vychladnúť.
Koľko nálevu pripraviť? Hoci nemáme úplne presnú odpoveď (spotreba nálevu záleží od toho, ako sa poháre podarí naplniť broskyňami), po rokoch skúseností so závaraním už orientačný odhad máme. Takže…
- Nálev z 1 litra vody a 350 g cukru postačí na 2 kg broskýň.
Na 10-kilovú debničku broskýň si teda úmerne pripravíme 5-násobne viac nálevu – z 5 litrov vody a 1750 g cukru.
💡Ako ukladať broskyne do pohárov?
Broskyne ukladáme do pohárov reznou (rovnou) časťou nadol a zaoblenou nadol. Do jedného 7dcl pohára sa zmestí približne 450 - 500 gramov broskýň. Broskyne príliš neutláčame, iba pohármi zľahka potrasieme, aby sa usadili na miestach.
Koľko pohárov sa dá zavariť z 10 kg broskýň? Ak sú broskyne zdravé a bokom sa odloží iba zopár prezretých alebo otlačených kusov, môže vyjsť až 18 broskyňových „sedemdecákov“.
Zdroj: tastelist.sk
✔️Zaváranie broskýň – dôležité teploty a časy
Poháre naložené broskyňami zalejeme nálevom, pevne ich uzatvoríme viečkami a pred nami je kľúčová fáza sterilizácie.
Zaváranie broskýň v hrnci
Poháre s broskyňami naukladáme do hrnca tak, aby sa stenami nedotýkali. Vodu do hrnca dolejeme cca do ¾ výšky pohárov.
Začneme so zahrievaním. Akonáhle začne voda šumieť, teplota dosiahla 80 °C. Pre lepšiu presnosť odporúčame sledovať teplotu zaváracím teplomerom. Ideálnou teplotou na zaváranie broskýň je totiž 90 °C. Po dosiahnutí tejto teploty, broskyňové kompóty sterilizujeme po dobu 15 až 20 minút. Ak sa namiesto 7dcl pohárov použijú poháre s objemom 1 liter, čas sterilizácie bude dlhší, a to 30 až 35 minút.
Po uplynutí času poháre opatrne vyberieme z hrnca, otočíme hore dnom a vekom ich položíme na rozložené utierky, kde ich necháme vychladnúť. V zle tesniacich pohároch sa objavia retiazky (bublinky vzduchu) a na utierke zase lepkavý sladký nálev.
Zaváranie broskýň v rúre
Pre zaváranie v rúre je typických niekoľko špecifických krokov. V základe je to však tak trochu o experimentovaní, pretože nie nadarmo sa zvykne hovoriť, že „každá rúra inak pečie“. Tomuto spôsobu sterilizácie sme sa venovali už aj v téme „Ako na zaváranie marhúľ?“, kde sú všetky dôležité kroky postupu.
👩🍳Ako spracovať broskyne? Tieto recepty stoja za vyskúšanie
Bohatá úroda broskýň je súca na spracovanie do zásob. Broskyňový kompót a džem patria medzi stálice, no je fajn pochutnať si na nich aj v hlavnej sezóne. Inšpiráciou môžu byť tieto chutné recepty…
Hrnčekový koláč s jogurtom a broskyňami
Recept na sladko-kyslý hrnčekový koláč s jogurtom a broskyňami.
Broskyňové rezy
Milujem experimenty, ktoré sa dokonalo podaria. Dôkazom sú aj tieto perfektné broskyňové rezy s tvarohovým krémom, lahodné a skvelé ihneď po dopečení, no ešte lepšie sú vychladené a stuhnuté na druhý deň.
Makový koláč s broskyňami
Milovníci maku si prídu určite na svoje. Tento koláč je šťavnantý a rychlo hotový. Na vytvorenie tohto koláča vám postačí jedna misa, hrnček a plech na pečenie.
Broskyňové smoothie
Recept na osviežujúce broskyňové smoothie, ktoré je ideálne na letné dni. Je ľahké, zdravé a plné vitamínov.