Pšeno na tanieri zahviezdi: Toto je obilnina s veľkým prínosom a chutným využitím

4 min. čítania

Zdroj: canva.com

Pšeno má medzi obilninami netradičnú pozíciu. Hoci jeho používanie siaha hlboko do dejín ľudstva, na istú dobu sa na jeho prednosti pozabudlo. Je čas pripomenúť si, prečo si pšeno zaslúži dostať sa opäť na naše taniere.

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Čo je pšeno?

Pšeno je obilnina, ktorá sa získava odstránením šupiek z prosa. Proso v šupke je pre človeka len veľmi ťažko stráviteľné, avšak po odstránení šupky sa situácia okamžite mení dobrým smerom. Jadro prosa je totiž prirodzene bezlepkové, ľahko stráviteľné, s výborným sýtiacim účinkom, a zároveň zásadité, čo znamená, že neprekysľuje organizmus.

Ako pšeno vyzerá a aký je jeho pôvod? Lúpané proso má podobu malých guličiek, ktoré sa nápadne ponášajú na kuskus. Uvádza sa, že pochádza z Číny a v období 5000 rokov p.n.l. bolo obľúbenejšie ako ryža či iné obilniny. Jeho prednosťou je vysoká odolnosť voči suchu. Prosu sa tak lepšie darí aj v ťažkých podmienkach, kde nie je možné dopestovať pšenicu alebo kukuricu. Z juhovýchodnej Ázie sa rozšírilo do Indie, čiernomorskej oblasti, Afriky a z jeho pestovaním nie je problém ani v našich končinách.

📝Čo obsahuje pšeno?

Pšeno je ako bezlepková potravina vhodné pre deti, celiatikov aj ľudí, ktorí vyhľadávajú potraviny s bohatým výživným profilom. 

  • Pšeno je prirodzene zásadité a nespôsobuje prekyslenie žalúdka. 
  • Má vysoký obsah vlákniny, je bohaté na rastlinné bielkoviny, komplexné sacharidy, čo znamená, že po zjedení navodzuje pocit spokojnosti a sýtosti na dlhšiu dobu.
  • Je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, C, E a K. 
  • Nezaostáva ani zastúpenie cenných minerálov, ako napríklad horčík, vápnik, meď, zinok, mangán, selén a draslík. 

👩‍🍳Ako sa varí pšeno?

Pšeno, ako lúpané proso, má potenciál zaujať každého, kto hľadá zdravšie a chutné alternatívy za bežne dostupné obilniny, prílohy a cestoviny. Poteší cenou (3 – 4 € za 1 kg), prirodzene sladkastou obilninovou chuťou a nenáročnou prípravou. Ako sa pripravuje pšeno?

REKLAMA
  • Pred varením pšeno prepláchneme 2 – 3 krát vriacou vodou a následne 1 krát studenou vodou. Necháme ho odkvapkať v sitku. Týmto sa zbaví horkastej chute.
  • Ďalej je na rade samotná tepelná príprava varením. Na 1 hrnček pšena ide 1,5 hrnčeka vody (alebo mlieka). V zakrytom hrnci sa pšeno varí približne 15 – 20 minút, po dovarení ho necháme v zakrytom hrnci stáť ešte 10 minút.
  • Ak chceme, aby malo pšeno výraznejšiu chuť a varením sa nerozvarilo, krátko ho pred varením osmažíme na panvici.

Základný postup prípravy pšena máme za sebou. Ako si na ňom najlepšie pochutnať?

🥣Pšeno a všestranné využitie pri varení

Pšeno na sladko alebo pšeno na slano? Obe možnosti sú prekvapivo bohaté na chutné a výživné recepty.

  • Pšenové rizoto – Uvareným pšenom môžeme poľahky nahradiť ryžu v obľúbenom recepte na rizoto. Rozdiel v chuti je veľmi príjemný.
  • Nákyp zo pšena – Ak máš v obľube nákyp, ten zo pšena sa ti zapáči. Pšeno uvar priamo v mlieku, pridaj med, škoricu, tvaroh, slivky či jablká. Pri intolerancii na laktózu vynechaj mliečne produkty alebo použi rastlinné alternatívy.
  • Sladká kaša zo pšena – Pšeno je ako stvorené na prípravu sýtych a výživných raňajkových kaší. Najčastejšie sa varí v mlieku a pre bohatšiu krémovú chuť sa pridáva aj kúsok masla. Dochutíme medom, škoricou či drobným ovocím.
  • Príloha k mäsu a omáčkam – Jedlá, ktoré sa bežne jedia s ryžou, chutia veľmi dobre aj so pšenom ako prílohou.
  • Pšeno vo fašírkach a plackách – Pšeno môžeme zamiešať k mletému mäsu, zelenine a pridať tiež do plnenej papriky.
  • Závarka do polievok – Úlohou závarky je polievku zahustiť a zvýšiť je sýtosť. Krúpy, rezance, drobné cestoviny aj pšeno sú dobrou voľbou.
  • Pšenová nátierka – Pšeno uvarené do mäkka, pomixované a zmiešané s cibuľou, uvareným vajíčkom a cesnakom sa behom chvíľky zmení na sýtu nátierku.
REKLAMA

Pšenové fašírky

Iwa

Chutné a zdravé pšenové fašírky, ktoré sú skvelou alternatívou k tým mäsovým. Ľahko pripravujú a sú plné bielkovín a vlákniny. Chuťovo sa dajú obohatiť o rôzne bylinky a koreniny podľa vlastnej chuti.

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA