Pšeno na tanieri zahviezdi: Toto je obilnina s veľkým prínosom a chutným využitím
26. 3. 2023
4 min. čítania
Zdroj: canva.com
Pšeno má medzi obilninami netradičnú pozíciu. Hoci jeho používanie siaha hlboko do dejín ľudstva, na istú dobu sa na jeho prednosti pozabudlo. Je čas pripomenúť si, prečo si pšeno zaslúži dostať sa opäť na naše taniere.
Krátky prehľad:
💡Čo je pšeno?
Pšeno je obilnina, ktorá sa získava odstránením šupiek z prosa. Proso v šupke je pre človeka len veľmi ťažko stráviteľné, avšak po odstránení šupky sa situácia okamžite mení dobrým smerom. Jadro prosa je totiž prirodzene bezlepkové, ľahko stráviteľné, s výborným sýtiacim účinkom, a zároveň zásadité, čo znamená, že neprekysľuje organizmus.
Ako pšeno vyzerá a aký je jeho pôvod? Lúpané proso má podobu malých guličiek, ktoré sa nápadne ponášajú na kuskus. Uvádza sa, že pochádza z Číny a v období 5000 rokov p.n.l. bolo obľúbenejšie ako ryža či iné obilniny. Jeho prednosťou je vysoká odolnosť voči suchu. Prosu sa tak lepšie darí aj v ťažkých podmienkach, kde nie je možné dopestovať pšenicu alebo kukuricu. Z juhovýchodnej Ázie sa rozšírilo do Indie, čiernomorskej oblasti, Afriky a z jeho pestovaním nie je problém ani v našich končinách.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť kuskus? Zaujímavá jemnozrnná cestovina, ktorú netreba variť
Ak hľadáte rýchlu prílohu k obedu alebo večeri, vezmite si na pomoc chutný a výdatný kuskus. Na rozdiel od bežných cestovinových príloh si kuskus zachováva zaujímavé množstvo živín. Preto nie je prekvapením, ak ho nájdete aj v regáloch obchodov so zdravou výživou. Poradíme, ako pripraviť kuskus bez chybičky a na prvýkrát.
📝Čo obsahuje pšeno?
Pšeno je ako bezlepková potravina vhodné pre deti, celiatikov aj ľudí, ktorí vyhľadávajú potraviny s bohatým výživným profilom.
- Pšeno je prirodzene zásadité a nespôsobuje prekyslenie žalúdka.
- Má vysoký obsah vlákniny, je bohaté na rastlinné bielkoviny, komplexné sacharidy, čo znamená, že po zjedení navodzuje pocit spokojnosti a sýtosti na dlhšiu dobu.
- Je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, C, E a K.
- Nezaostáva ani zastúpenie cenných minerálov, ako napríklad horčík, vápnik, meď, zinok, mangán, selén a draslík.
Prečítaj si tiež
Bulgur – jedinečná chuť Stredomoria: Výborné recepty a inšpirácie
Bulgur patrí k tradičným potravinám stredomorskej kuchyne. Chuť a jednoduchá príprava bulguru sa postarali o jeho rozšírenie naprieč celým svetom. Čo vedieť o bulgure a v akých receptoch sa osvedčil?
👩🍳Ako sa varí pšeno?
Pšeno, ako lúpané proso, má potenciál zaujať každého, kto hľadá zdravšie a chutné alternatívy za bežne dostupné obilniny, prílohy a cestoviny. Poteší cenou (3 – 4 € za 1 kg), prirodzene sladkastou obilninovou chuťou a nenáročnou prípravou. Ako sa pripravuje pšeno?
- Pred varením pšeno prepláchneme 2 – 3 krát vriacou vodou a následne 1 krát studenou vodou. Necháme ho odkvapkať v sitku. Týmto sa zbaví horkastej chute.
- Ďalej je na rade samotná tepelná príprava varením. Na 1 hrnček pšena ide 1,5 hrnčeka vody (alebo mlieka). V zakrytom hrnci sa pšeno varí približne 15 – 20 minút, po dovarení ho necháme v zakrytom hrnci stáť ešte 10 minút.
- Ak chceme, aby malo pšeno výraznejšiu chuť a varením sa nerozvarilo, krátko ho pred varením osmažíme na panvici.
Základný postup prípravy pšena máme za sebou. Ako si na ňom najlepšie pochutnať?
Prečítaj si tiež
Ako vždy uvariť dokonalú ryžu? Dôležité sú správne pomery, ideálny čas a hrniec
Ryža, táto svetoznáma ázijská obilnina, vie Slovákom poriadne zamotať hlavu. V čom tkvie tajomstvo jej prípravy? Sú to správne pomery, ideálny čas alebo dobrý hrniec? S naším návodom sa dozviete, ako uvariť ryžu, aby bola krásne kyprá.
🥣Pšeno a všestranné využitie pri varení
Pšeno na sladko alebo pšeno na slano? Obe možnosti sú prekvapivo bohaté na chutné a výživné recepty.
- Pšenové rizoto – Uvareným pšenom môžeme poľahky nahradiť ryžu v obľúbenom recepte na rizoto. Rozdiel v chuti je veľmi príjemný.
- Nákyp zo pšena – Ak máš v obľube nákyp, ten zo pšena sa ti zapáči. Pšeno uvar priamo v mlieku, pridaj med, škoricu, tvaroh, slivky či jablká. Pri intolerancii na laktózu vynechaj mliečne produkty alebo použi rastlinné alternatívy.
- Sladká kaša zo pšena – Pšeno je ako stvorené na prípravu sýtych a výživných raňajkových kaší. Najčastejšie sa varí v mlieku a pre bohatšiu krémovú chuť sa pridáva aj kúsok masla. Dochutíme medom, škoricou či drobným ovocím.
- Príloha k mäsu a omáčkam – Jedlá, ktoré sa bežne jedia s ryžou, chutia veľmi dobre aj so pšenom ako prílohou.
- Pšeno vo fašírkach a plackách – Pšeno môžeme zamiešať k mletému mäsu, zelenine a pridať tiež do plnenej papriky.
- Závarka do polievok – Úlohou závarky je polievku zahustiť a zvýšiť je sýtosť. Krúpy, rezance, drobné cestoviny aj pšeno sú dobrou voľbou.
- Pšenová nátierka – Pšeno uvarené do mäkka, pomixované a zmiešané s cibuľou, uvareným vajíčkom a cesnakom sa behom chvíľky zmení na sýtu nátierku.
Pšenové fašírky
Chutné a zdravé pšenové fašírky, ktoré sú skvelou alternatívou k tým mäsovým. Ľahko pripravujú a sú plné bielkovín a vlákniny. Chuťovo sa dajú obohatiť o rôzne bylinky a koreniny podľa vlastnej chuti.
Prečítaj si tiež
Quinoa – potravina s obrovským potenciálom: Aké sú jej prednosti a ako pripraviť quinou?
Quinoa sa úspešne zaradila medzi potraviny, o ktoré je čoraz väčší záujem. Nečudo, veď pripraviť quinou je prekvapivo jednoduché a vďaka všestrannému využitiu je ako stvorená na objavovanie nových receptov a kombinácií. Čo je quinoa, aké sú jej prednosti a ako sa pripravuje?